İki yeni KHK yayınlandı: Hapishanelerde tek tip kıyafet dayatması, devlet için işlenen suçlara yasal koruma

OHAL kapsamında iki yeni Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazetede yayınlandı. 695 ve 696 sayılı KHK’lar kapsamında 2 binin üzerinde kişi kamudan ihraç edildi, hapishanelerde “tek tip kıyafet” uygulaması getirildi, 15 Temmuz 2015 sonrası devlet adına işlenen suçlar cezai ve idari yaptırımdan muaf hale getirildi, 7 dernek, 7 vakıf, 2 gazete ve bir şirket kapatıldı.

695 sayılı KHK ile Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan 341, Adalet Başkanlığı’ndan 245, TSK’de 600’ün üzerinde, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 350, belediyelerden 169, Yargıtay’dan 21, TUBİTAK’tan 45 Sosyal Güvenlik Kurumları’ndan 53 kişi, görevinden ihraç edildi.

696 sayılı KHK kapsamında ise, tutuklulara “tek tip kıyafet” uygulaması getirildi. Düzenlemede,  “Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar nedeniyle cezaevinde hükümlü ve tutuklu bulunanlar, duruşmalara badem kurusu ve gri renginde tulum giyerek getirilecek” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan 696 sayılı KHK ile getirilen düzenlemeyle 15 Temmuz 2015 tarihinden sonra devlet adına işlenen suçlar idari ve cezai yaptırımdan muaf hale getirildi. 696 sayılı KHK’da yer alan 212. Maddede “15/7/2015 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında karar alan, karar veya tedbirleri icra eden, her türlü adli ve idari önlemler kapsamında görev alan kişiler ile olağanüstü hal süresince yayımlanan kanun hükmünde kararnameler kapsamında karar alan ve görevleri yerine getiren kişilerin bu karar, görev ve fiilleri nedeniyle hukuki, idari, mali ve cezai sorumluluğu doğmaz.” ifadesi kullanıldı.

Ayrıca 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, askerlik görevlerini yerine getiren yükümlülerle terör eyleminin ortaya çıkarılması, etkilerinin azaltılması veya bertaraf edilmesinin sağlanması sırasında yardımcı olan sivillerden Terörle Mücadele Kanunu kapsamında hayatını kaybedenlerin çocukları ve kardeşleri istekli olmadıkça silah altına alınmayacak, silah altındakiler istemeleri durumunda terhis edilecek.

Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir