Hindistan’da Sağlık Emekçilerinin Grevi Kazanımla Sonuçlandı

kategori:

Hindistan’da yüzbinlerce “sözleşmeli” sağlık emekçisi, kadroya geçmek, eşit işe eşit ücret almak, toplu sözleşme hakkını elde etmek gibi en temel hakları için mücadelelerini sürdürüyorlar. Kimi eyaletlerde, acil sorunlarının çözümü anlamında kazanımlar da elde ediyorlar.

Haryana eyaletinde Ulusal Sağlık Misyonu (NHM) emekçileri, çalışma koşullarının düzeltilmesi, ücretlere zam ve ücretler arasındaki farkların giderilmesi gibi taleplerle 5 Aralık’ta greve çıktılar.

“Sözleşmeli” statüsünde kent merkezlerinde birincil sağlık kurumlarında çalışan yaklaşık 13 bin emekçi bu duruma son verilmesini, toplu sözleşme uygulamasına geçiş yapılmasını, “kalıcı istihdam” sağlanmasını, tekil sözleşmelerdeki keyfi belirlemelerin kurala bağlanmasını, örneğin aynı kurumda çalışan sağlıkçılara ödenen ücretler arasında bile rastlanan farklılıkların giderilmesini talep ettiler.

Bu talepler doğrultusunda eyalet hükümetiyle 2015’ten beri görüşmeler yapan sağlıkçılar Ekim ayında greve çıkma kararı almışlardı ancak hükümetin “sorunları çözeceğiz” sözü üzerine eylemi askıya almışlardı.

Kazandılar

Sağlık emekçilerinin direnişi üzerine yerel hükümet saldırıya geçmiş ve “sözleşmelerine son verildiğini, yenilenmeyeceğini” açıklamıştı.

Grevciler kararlı direnişlerini sürdürdüler. Hükümet binaları önünde oturma eylemleri yaptılar.

Yerel basının aktardığına göre, yapılan bir dizi görüşmelerden sonra bugün “çözüme ulaşıldığı” açıklanarak grevin bitirileceği duyuruldu.

Buna göre yerel hükümet 1 Ocak 2018’den itibaren geçerli olmak üzere yeni “hizmet tüzüğü”nü uygulamaya sokacak. Böylece kuralsız çalışma koşulları belirli kurallara bağlanacak.

Hükümetin “işinize son verdik” saldırısı da püskürtülmüş oluyor. Sözleşme fesihleri iptal edilecek. Hiçbir sağlık emekçisi grevlerden dolayı soruşturöaya tabi tutulmayacak.

İşçiler “Hükümet, bize hizmet tüzüğünün 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanacağını yazılı olarak bildirdi. Çalışmanın kralları yürürlüğe konduktan sonra yıllık ücret artışı gibi diğer sorunlar otomatik olarak çözülecek” diyorlar. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir