Vietnam’da polis yaşam alanlarını savunan köylülerin eylemine saldırdı, çadırlarını yaktı

Vietnam’da devlet, dünya markaları için üretim yapan bir tekstil fabrikasını bloke eden çevre köylülerinin eylemine saldırıp çadırları ateşe verdi.

Ülkenin kuzeyindeki Hai Duong’ta yüzlerce köylü, Nisan ayından beri Pasifik Kristal Tekstil fabrikası önünde çadır kurarak blokaj eylemi yapıyorlardı. Protestocular adı geçen fabrikanın çevre kirliliğine yol açtığından şikayetçiler.

Köylüler aylar öncesinde, fabrikadan çevreye boşaltılan atık su nedeniyle tepki göstermiş ve şirket 30 bin dolar civarında para cezasına çarptırılmıştı. Ancak köylüler, fabrikanın çevreyi kirletmeye devam etmesi üzerine fabrikanın önünde çadır kurmuşlardı.

500 kadar polis geçtiğimiz Pazartesi günü çadırların kurulu olduğu alandaki yüzlerce köylüye saldırdı çadırlar ateşe verildi.

Pasifik Tekstil yaptığı açıklamada, “çalışanlarının Pazartesi günü fabrikaya girebildiklerini, ancak konunun tamamen çözülüp çözülmediğinin kesin olmadığını” söyledi.

Hai Duong’daki fabrika, Hong Kong merkezli “Pacific Textiles Holdings Ltd” ile konfeksiyon üreticisi “Crystal Group” arasında bir girişim olarak 2015 yılında açıldı.

2007’de, Pasifik Tekstilleri, otomotiv kumaşları üretmek üzere konfeksiyon dışı ürünler de üretmeye başladı. Şirket, Calvin Klein, Maidenform, Triumph, Uniqlo, VF Intimates ve Victoria’s Secret gibi dünya markalarına üretim yapıyor.

Vietnam tekstil sanayi

2000’de ABD ile ticaret ilişkilerini normalleştiren Vietnam daha geniş bir pazarlara tekstil ürünleri ihraç etmeye başladı. Fabrika kurma giderleri ve “işçi maliyetleri” Çin’e kıyasla oldukça düşüktür. Bu yönüyle son yıllarda dünya tekstil ve konfeksiyon üretiminin kaydırıldığı ülkelerden biridir.Vietnam’ın tekstil ve hazır giyim ihracatı, 2010 ile 2016 yılları arasında yüzde 150’den fazla artarak Vietnam’ı dünyanın beşinci büyük tekstil ve giyim ihracatçısı haline getirdi. (Kaynak: Alınteri)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir