Sivas ve Ankara’da binlerce kişi Madımak katliamını andı

yazar:

kategori:

2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 24’üncü yıldönümünde Sivas’ta bir araya gelen binlerce kişi hem Madımak için adalet istedi hem de 33 kişinin yakılarak katledildiği Madımak Oteli’nin “utanç müzesi olması” talebini yineledi.

Ülkenin dört bir yanından ve yurt dışındaki Alevi örgütlerinden gelen binlerce kişi sabah saatlerinde Sivas girişinde iki kez kimlik kontrolünden geçirilirken, polis yürüyüş güzergahını da ablukaya aldı.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) öncülüğünde yapılan yürüyüşe katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, CHP ve HDP milletvekilleri ile birçok parti ve demokratik kitle örgütü katıldı. Alibaba Mahallesi’nde başlayan yürüyüşte 33 canın fotoğrafları ve bağlama taşınırken, Adalet Yürüyüşü’nün sloganı olan “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. Yürüyüşte, HDP ve CHP’li vekillerin tutuklanmasına miting aracından yapılan anonslarla tepki gösterilerken, yine cezaevinde kalan ve 116 gündür açlık grevinde olan Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya selam gönderildi.

Ankara

Ankara’da da 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 24’üncü yıldönümünde yaşamını yitirenler için yüzlerce kişi bir araya geldi. Kurtuluş Meydanı’ndan Kolej Meydanı’na yürüyen yüzlerce Ankaralı Madımak Oteli’nin utanç müzesi olması talebini yinelerken yürüyüş boyunca “Herkes için adalet” sloganının sıklığı dikkat çekti. Yürüyüşte ihraç edildikleri için açlık grevinde olan kamu emekçileri Nuriye Gülmen ve Semih Özakça da adalet istenenler arasındaydı.

Mitingin gerçekleştiği yer olan Kolej Meydanı’nda ilk olarak Sivas’ta katledilenlerin isimleri tek tek anıldı ve mitinge katılanlar her biri için “Burada” diye haykırdı.

Yürüyüşün sonunda binlerce kişi eski Madımak Oteli, bugünkü İl Özel İdare Bilim ve Kültür Merkezi önüne geldi. Binanın önüne barikat kuran polis ekipleri, sadece siyasi parti temsilcileri ile olayda yaşamını yitirenlerin yakınlarının bina önüne kadar girmesine izin verdi. Aileler, daha önce aldıkları karar doğrultusunda otel ‘utanç müzesi’ oluncaya kadar binaya girmeme kararını sürdürdü.

Eski otel binası önünde CHP milletvekilleri Şenal Sarıhan, Sezgin Tanrıkulu, Ali Akyıldız ve HDP Sözcüsü Osman Baydemir aileler ile birlikte karanfil bıraktı. Katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunuldu, ölenlerin isimleri de tek tek okundu. (Kaynak: sendika.org)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir