Anasayfa / Haberler / Petkim işçisi iş bıraktı, rafineriye giriş çıkışları kapattı

Petkim işçisi iş bıraktı, rafineriye giriş çıkışları kapattı

İzmir Petkim’de çalışan Petrol İş Sendikası üyesi çalışanlar ile işyeri arasında süren toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanmaması üzerine iş bırakma eylemi başlatıldı. Petrol İş üyesi işçiler sabah saatlerinde işyerinin önüne gelerek rafinerinin giriş çıkışlarını kapattı.

SOCAR ile 10. TİS görüşmesini sürdüren Petrol-İş yönetimi kısa süre önce anlaşmaya varılamadığını ve yeni bir görüşme tarihi alınmadığını duyurmuştu. 17 Haziran günü vardiyalara açıklamada bulunan Petrol-İş Sendikası işverene daha önce sunduğu 2’li ve 3’lü skalanın kaldırılması, genel ücret zammı gibi taleplerini kabul etmediklerini belirtti. Yapılan açıklamada işverenin hiçbir maddeyi kabul etmeden 3 yıllık sözleşme dayatmasıyla, sözleşmeyi Yüksek Hakem Kuruluna götürmek istediğini ancak tüm işçilerin 19 Haziran Pazartesi günü her türden eyleme hazırlıklı gelmeleri duyurulmuştu. Bundan sonraki süreçte Petrol-İş, PETKİM yönetiminin anlaşmaz tavrını kabul etmeyeceğini duyururken, işçiler de kararlılıklarını ifade ettiler.

Petkim işçisinde tepki, öfkeye dönüşüyor

İşçiler PETKİM’in yüzde 141 kâr oranı açıkladığı bir zamanda kendilerine karşı takınılan tutumu iş barışını bozan bir hareket olarak değerlendiriyor. Patronun kendilerini ve sendikayı daha sert eylemler yapmaya zorladığını ifade eden PETKİM işçileri, Star işçilerinin PETKİM’e geçmesi ile ücret dengesizliğinin daha da arttığını, bunun var olan TİS’i delme anlamı taşıdığını söylüyor. İşçiler “Yeni işe başlayan Star işçilerinin ücreti eski ücretin yüzde 91’i bizimki ise yüzde 84’ü.Yani skala farkı yüzde 9. Bu toplu iş sözleşmesindeki ‘yeni işçi eski işçinin ücretini geçemez’ ilkesinin ihlalidir. Yeni başlamalarına rağmen bizden yüksek ücret alıyorlar. Sözleşmede biz öncelikle bu farkın kapanmasını istiyoruz. Patron buna yanaşmıyor” diyor. (Kaynak: Birgün)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir