Güney Afrika: EFF Öğrencileri Marketi Bloke Etti

yazar:

kategori:

1994 yılında Afrika Ulusal Kongresi (ANC)- Güney Afrika Komünist Partisi (SCAP)- Güney Afrika Sendikalar Kongresi (COSATU) üçlüsünün hükümete gelmesinden beri uygulanan neo-liberal politikalar sonucu kırda ve kentte milyonlarca yoksul ortaya çıkmış, beyaz ve siyahlardan oluşan bir azınlık ülkedeki ayrıcalıklarını korumuştu.

Beyaz sermayeye karşı savaş açan Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF)[1] siyahlara toprakları işgal etme çağrısı yapmıştı. EFF, “Topraklar bedelsiz bir şekilde el değiştirmeli, bize ait herşeyin bizim olmasını istiyoruz,” demişti.

EFF Öğrenci Komisyonu üyeleri de Cumartesi günü Shoprite şirketine ait bir perakende satış mağazasında sıra dışı bir protesto eylemi gerçekleştirdiler. Shoprite tekeline ait bir markete giren EFF’li öğrenciler, market arabalarını ve sepetlerini raflardan aldıkları ürünlerle doldurduktan sonra kasaya yöneldiler. Kasada sıra kendilerine gelince sizin yüzünüzden paramız yok, sizin yüzünüzden bankamatik kartlarımız geçersiz diyerek, market kasalarını işlem yapamaz hale getirdiler. Market kasalarında uzun kuyruklar oluştuktan sonra EFF üyeleri herhangi bir şey almadan marketten ayrıldılar. İş yapamaz hale gelen market o gün erken saatte kapanmak zorunda kaldı.

EFF üyeleri eylemlerinin beyaz sermayeye karşı yapıldığını söyleyerek, Shoprite’yi servetini paylaşmaya çağırdı.

Kaynak: isyandan.org


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir