Sendika, devlet, patron el ele verdi: Teknorot fabrikasında direniş sona erdi

Teknorot fabrikasında, Türk Metal’in işçilerin taleplerini yok sayarak patronla sözleşme imzalamasının ardından başlayan direniş 3. gününde sona erdi. Dün fabrika önüne gelen Türk Metal Düzce Şube Başkanı Murat Ardıç ve diğer sendikacılar işçilerin yoğun tepkisiyle karşılaşmış, işçiler Ardıç’ı döverek fabrika önünden uzaklaştırmıştı.

Direnişlerinde 3 günü geride bırakan Teknorot işçileri bu sabah saatlerinde fabrika yönetiminin 16.00-24.00 vardiyasında işbaşı yapmayanlar hakkında tutanak tutulacağı tehdidine de tepki gösterdi. İşbaşı yapmayan işçiler, talepleri kabul edilene kadar direnişten vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Direnişin sendika eliyle bastırılamaması üzerine bu defa devreye İŞKUR’u, askeri ve polisiyle devlet girdi. İŞKUR İl Müdürü fabrikaya gelerek işçilere “Sizin yasal süreçle ilgili sorularınıza yanıt vermek için geldim” diye seslenen İŞKUR Müdürü, daha sonra “Çalışmazsanız yasa dışı grev yapmış olursunuz. Şu anda fabrika işgali yapıyorsunuz” dedi. İşçiler bu sözlere tepki gösterdi.

Akşam saatlerinde ise devreye Emniyet Müdürü ve İl Alay Komutanı girdi. Patronla birlikte işçilerin karşısına çıkan Emniyet Müdürü, işçilere seslendikten sonra fabrikaya girerek patronla bir görüşme yaptı. Ardından işçi temsilcileri çağrıldı. Görüşmenin ardından dışarı çıkan temsilciler, patronun “Performansınızı sürdürün zam için sonra bakarız, yakında olmaz, benden süre beklemeyin” dediğini aktırdı. Patronun protokol de imzalayamayacağını söylediğini anlatan temsilciler, eylem nedeniyle işçi atılmayacağı sözünün verildiğini dile getirdi. Temsilciler, patronun 16.00 vardiyasında çalışan işçilerin 20.00’da, 24.00 vardiyası işçilerinin ise 03.00’da işbaşı yapmasını istediğini de aktardı.

Yapılan konuşmaların ardından polis işçilere “Çalışan çalışsın, çalışmayan fabrikayı terk etsin” anonsu yaptı. Bunun üzerine işçilerin bir kısmı fabrikaya girerken, bir kısmı ise tepki göstererek dışarı çıktı. Fabrika boşaltılırken, işçilerin direniş sırasında bekledikleri yerlere polis ve jandarma yerleştirildi.

Kaynak: Evrensel, Kızıl Bayrak

Teknorot işçileri satış sözleşmesine karşı eylemde


Yorumlar

“Sendika, devlet, patron el ele verdi: Teknorot fabrikasında direniş sona erdi” için bir yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir