Anasayfa / Haberler / Şili’de Bakır Madencileri Kararlı: Sonuna Kadar Direniş

Şili’de Bakır Madencileri Kararlı: Sonuna Kadar Direniş

Şili’de bulunan ve dünyanın en büyük bakır madeni olan Escondida madeninde grev devam ediyor. Geçtiğimiz ay greve çıkan 2 bin 500 maden işçisi, talepleri karşılanana kadar mücadeleyi sürdürmekte kararlı.

Avusturyalı BHP Biliton şirketinin sahip olduğu madende, sendika ile şirket arasındaki görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine sendika 9 Şubat’ta greve çıkılacağını ilan etmişti. Şirket en son geçtiğimiz Cumartesi günü pazarlık masasına geri dönme teklifinde bulunmuş, bu teklif sendika tarafından reddedilmişti. Sendika, şirketten uzlaşılamayan temel konulardaki tutumunu açıkça ortaya koymasını talep etti.

Şirket ile sendika arasında uzlaşılamayan temel konular, yeni işe alınan işçilerin alacağı sosyal yardım miktarı ile vardiyalarda ve ek ödeneklerde yapılması planlanan değişiklikler. İşçiler şirketin önerdiği anlaşmanın ücret ve yardımlarda yüzde 14,5 kesintiye neden olacağını ve yeni sözleşmelere ayrıcalıklı maddeler eklenmesini planladığını belirtiyor.

EFE’ye konuşan madenci Cristian Diaz: “Uzun süren mücadeleler sonunda kazandığımız haklarımızı korumak için mücadele ediyoruz. Bugün geldiğimiz noktaya ulaşmamız yirmi yıldan uzun sürdü ve bu şekilde vazgeçmeyeceğiz,” ifadelerini kullanarak şirketin teklifinin kazanımlarını yok ettiğinin altını çizdi.

“Onurumuz İçin Mücadele Ediyoruz”

Atacama Çölü’nün ortasında bulunan maden, deniz seviyesinin 3 bin metre üzerinde bulunuyor. Son derece kötü koşullarda çalışan işçiler, çalışma koşulları nedeniyle çok ciddi sağlık sorunları ile karşılaştıklarını belirtiyor.

Diaz ayrıca “Bizler burada onurumuz için mücadele ediyoruz. Son derece kötü koşullarda çalışıyoruz, bir çoğumuzun ciddi sağlık problemleri var ve ayın yarısını ailemizi görmeden geçiriyoruz,” ifadelerini kullandı. Madenin dışında kurulan grev kampında kalan işçilerin kararlı olduğunu belirten Diaz, “Sonuna kadar buradayız, bir ay ve hatta iki ay daha burada kalmaya hazırlıklıyız ve örgütlüyüz” dedi.

Grev Yayılıyor, Küresel Piyasalar Etkileniyor

Dünyanın en büyük bakır madeninde başlayan grev, ilk andan itibaren piyasalarda önemli etkiler yarattı.

Öte yandan grevin önemli bir bakır madeni olan Peru’daki Las Bambas’a da yayılması, dünya bakır arzını önemli bir ölçüde etkileyecek gibi gözüküyor.

Zira dünyanın ikinci büyük bakır madeni olan Endonezya’daki Grasberg ihraç yasağı nedeniyle küresel piyasalara arz sağlayamıyor.

Escondida’nın 2015 yılında 1,15 milyon ton bakır üreterek dünya üretiminin yüzde 6’sını karşıladığı biliniyor. Öte yandan bakır, Şili ihracatının da yarısından fazlasını oluşturuyor.

Kaynak: isyandan.org

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir