İZBAN grevi sona erdi

İzmir’de banliyö hattı işletmeciliği yapan İZBAN’da 8 Kasım’dan bu yana süren grev Ankara’da yapılan görüşmenin ardından sona erdi. İZBAN’dan yapılan açıklamada işçi ücretlerine ilk yıl yüzde 15 zam yapıldığı bildirildi. Sendika yöneticileri ise ortalama yüzde 16.5 zam alındığını bildirdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çağrısının ardından Ankara’da Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan ile yapılan toplantıya, Türk-İş Genel Başkanı ve Demiryol-İş Başkanı Ergün Atalay da katıldı. Bakan Arslan ve Aziz Kocaoğlu’nun önünde, İZBAN AŞ ve Demiryol-İş Sendikası arasında anlaşmazlık konusu maddelerle ilgili uzlaşma metni imzalandı.

İZBAN AÇIKLAMA YAPTI

Sözleşmeye ilişkin İZBAN’dan yapılan açıklamada varılan anlaşmayla işçi ücretlerine ilk yıl yüzde 15 zam yapılacağı bildirildi. Açıklamaya göre 1. yıl ikramiye 75 güne çıkarıldı. 2. yılın birinci 6 ay ücretlerine önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. “Teknisyen” grubuna brüt 75 TL, “istasyon operatörü” grubuna ise brüt 50 TL artış yapılacak, ikramiye ise 80 güne çıkarılacak. Ücreti ödenen yemek bedeli de 12 TL olacak. İkinci yılın ikinci 6. ayında ise ücretlere önceki 6 aya ait TÜFE oranında artış yapılacak. Ek olarak “teknisyen” grubuna brüt 50 TL, “istasyon operatörü” grubuna brüt 25 TL artış yapılacak. İkramiye ise kıstelyevm (çalışılan gün sayısına göre) uygulanarak 85 güne çıkarılacak. Ücreti ödenen yemek günlük 12 lira olacak.

‘İYİ BİR SÖZLEŞME’

Gazetemize konuşan Demiryol-İş İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ervüz, iyi bir anlaşma imzalandığını ileri sürdü. Ortalama 18 zam talebiyle masaya oturduklarını savunan Ervüz, yüzde 15 ile yüzde 18 arasında ortalama yüzde 16,5 zam aldıklarını aktardı. Ervüz anlaşmaya ilişkin şu bilgileri verdi: “İkramiyede ilk yıl için 75 güne çıkarıldı, ikinci yılın birinci 6 ayında 80, ikinci 6 ayında ise 85 güne çıkarıldı. Teknisyen ve operatörlere 2. yılın birinci 6 ayında 75 lira iyileştirme, ikinci 6 ayda ise 50 TL iyileştirme yapılacak. Operatörlere ikinci yılın birinci 6 ayında 50 TL, ikincisinde 25 lira verilecek” dedi.

İZBAN daha önce son teklif olarak 1. yıl için yüzde 15  artış teklif etmiş, Demiryol-İş ise yüzde 24 zammı yüzde 22’ye çekerek yüzde 15 teklifinin kabul edilemez olduğunu söylemişti.

Kaynak: Evrensel


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir