Trump üzerine yedi tez – Adaner Usmani (Jacobin/Dünyadan Çeviri)

Korku tellalı, ırkçı, yırtıcı bir İslamafobik Beyaz Saray’a girdi. İşte bazı düşünceler.

Donald Trump’un seçilmesinin ne anlama geldiği – ve gelmediği – üzerine yedi tez.

1.

Korku tellalı, ırkçı, yırtıcı bir İslamafobik Beyaz Saraya girdi. Donald Trump’a dair ilk düşüncelerimi Central Park 5’inden biri olan Yusuf Salam dinleyerek oluşturdum. Donald Trump onun mirasını linç edilmeleri için kullandı. Yakında dünyanın en güçlü adamı olacak. Başka söze gerek yok.

2.

Ancak solcular hep çeşitli yöntemlerle dünyayı değiştirmeye çalışıyorlar; önce şunu anlayalım. Haber ağım örgütlenme gerekliliği üzerine uyarılarla ilgili. Kesinlikle. Ama organize olmak için bu bozgundan doğru dersleri çıkarmalıyız. Ve doğru dersleri çıkarmak için doğru açıklamalara ihtiyacımız var.

3.

Beyazların üstünlüğü Trump’ın zaferini açıklamıyor, tabi eğer “beyazların üstünlüğüyle” Trump’ın kendinden önceki tüm başkanlar gibi Beyaz Saray’a beyaz insanlar tarafından taşındığını söylemek istemiyorsak. Tüm Ku Klux Klan üyeleri Trump destekçisi ama tüm Trump destekçileri Ku Klux Klan üyesi değil. Bu seçimin tek cümlelik özeti kolej diploması olmayan pas kuşağı (“Rust Belt,” ABD’nin sermayesi ucuz emek ülkelerine kaçarak sanayisizleşmiş kuzey doğusu, çn.) beyazlarının ihanetidir. Elli yıl önce Lyndon B. Johnson’a oy veriyorlardı. Bugün, küreselleşmenin, sermaye kaçışının ve teknik değişimin gerisinde kaldıklarından sert çıkışlar yapıyor ve her türden günah keçisine karşı geçmişlerini (ve refah devletlerini) savunuyorlar: Çin, göçmenler, siyah insanlar. Babalarının harika işleri vardı; o dünyayı geri istiyorlar. Filin hortumu (cumhuriyetçilerin simgesi fil, çn.) intikamını aldı.

4.

Kadın düşmanlığı Trump’ın zaferini açıklamıyor. Kadınların yüzde 42’si de ona oy verdi. Oy verenler içinde belki çok azı için cinsiyetçiliği bir rol oynadı ama elbette çoğu bunu görmezden gelmeyi seçti. Adama oy vermenin faydaları, yırtıcı ve “benim bedenim, benim kararım” (kürtaj da dahil bedeniyle ilgili kararların kadının kendisine ait olması) karşıtı bir dalkavuğa oy vermenin maliyetlerine ağır bastı. Bu tercihi anlayamıyorsanız (ve itiraf edeyim ben anlayamıyorum) muhtemelen onların yaşadıklarını yaşamadınız.

5.

Aptallık ve cahillik de Trump’ın zaferini açıklamıyor. Bu insanlar artık sümsük liberallere güvenmiyorlar ve neden güvensinler? Yerlilerin üstünlüğü daha az resmi, daha radikal, daha çok şey vaat ediyor. Elbette Trump işlerini geri getirmeyecek – deniz aşırı yerlerden veya göçmenlerden geri almayacak. Ama onu yenmek için, son otuz yılda dünyaları çökenlere yönelik cesur ve yeni bir gündeme ihtiyacımız vardı. Onlar dünyadan bıkmış değiller, tam tersine. Ama son birkaç on yılı acınası durumda geçirdiler ve öfkeliler. Liberalizm bu öfkeyi görmek yerine Trump’la sistem içi bir kusursuzun tatlı sözleriyle dövüşmeyi tercih etti.

6.

Düzen liberalizminin verecek bir cevabı yok çünkü Demokratlar paralel bir evrende yaşıyor. Filin hortumunun ucuna tünemişler ve oradan bakınca mesele otuz yıldır kapanan fabrikalar veya uyuşturucu bağımlılığı değil Uber ve hisse opsiyonları.

7.

Ama Sol Trump’ın tabanını defterden silerse bizim de bir cevabımız olmaz. Ülkedeki beyaz olmayan tüm sosyalistleri toplasak, dişe dokunur bir toplam etmek bir yana, bir futbol stadyumunu bile doldurmaz. Ana olarak üniversitelerde ve/veya demokratların kalesi olan eyaletlerde yaşıyoruz. Örgütlenmek sayıca ikiye katlanmak dışında bir anlama gelmiyorsa başımız belada demektir.

Kaynak: dunyadanceviri.wordpress.com (Barış Satılmış)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir