CrimethInc’in Ukrayna’daki “Savaş ve Anarşistler” Metnine Yönelik Cevabımız

Daha önce tarafımızca çevrilerek yayınlanan Savaş ve Anarşistler: Ukrayna’da Anti-Otoriter Perspektifler başlıklı yazıya ilişkin “Fighter Anarchist” isimli internet bloğunda yayınlanan cevap metnini tartışma katkı sunması açısından yayınlıyoruz. (Yeryüzü Postası)

Kısa süre önce Ukrayna’daki yoldaşlar tarafından yayınlanan “Savaş ve Anarşistler” metni geniş oranda yayıldı. Henüz okumadıysanız, tam zamanı. Değerlendirmeler yazma zamanı. Bugün gerçek tarihi: 18 Şubat 2014, Ukrayna ve tüm post-Sovyet bölgesinin tarihindeki yeni bir aşamanın başladığı, Maidan’daki nihai çatışmaların başlangıcının yıldönümü.

Metin çok ilginç. En güçlü yanı olgubilim, kronolojik çizelge ve ayrıntılar. İlk defa öğrendiğimiz bir şeyler var. Bu metinden ilk kez bir şeyler öğrendik. Ülkedeki özgürlükçülerin mevcut durumuna ilişkin ilginç bir son. Ancak, metnin bazı kısımlarının eleştirel yorumlara ihtiyacı var:

– “Maidan’daki şiddetin düzeyi çok yüksekti, protestocuların kaçacak hiçbir yeri yoktu, bu nedenle sonuna kadar direnmek zorundaydılar” – Geri çekilecek bir yer vardı, Maidan kuşatılmış bir kale değildi.

[Ukrayna’da] Rusya ve Belarus’tan daha yüksek direniş olmasının nedeni:

  1. Maidan-öncesi dönemde polis tarafından daha küçük ölçekli baskı ve keyfi hareketin olması;
  2. Protestocular arasında güç kullanmaya hazır örgütlü grupların varlığı. Toplamdaki sayıları pek de az değildi ve bu yapılar bir yıldan uzun zamandır varlardı;
  3. Genel olarak, post-Sovyet döneminde otoritenin temsilcilerini hiçbir zaman ilahi güçler olarak görmeyen Ukrayna toplumunun büyük “küstahlığı” ve “korku tanımazlığı”.

– Yayının en kırılgan yanı herhalde Ukrayna’daki iç siyaset ve toplumsal yapıya ilişkin yansımalara neredeyse hiç yer verilmemesi. Örneğin, post-Maidan Verkhovna Rada, çıkardığı Rus dilinin kullanımını engellemeyi amaçlayan “5670-d sayılı kanun” ile “Rus dünyası”nın temsilcilerinin eline koz vermişti. Putin-yanlısı bazı Kırımlılar yeni düzende Ukrayna’dakinden daha iyi bir sosyal güvenlik sistemine yöneldiler. Kırım’daki popülizm için diğer Rus bölgelerinden para aktarılmasını gerektiren bunun gibi şeyler Putin rejimini hiçbir şekilde aklamaz. Ancak Ukrayna’daki yoksulluk neoliberal yaşam tarzıyla ilintilidir, emek üzerinde koruma ve iktidarda bulunanlar üzerinde gerçek denetim bulunmamasıyla. Bu fenomen kaybolmadı ve Maidan sonrasında kısmen daha da kötüleşti.

– Maidan’da, büyüklük sıralamasına göre, “Yahudi-Bandera” sloganını kullanan Bandera’nın örgütlü ve belli bir amaca sahip gerçek takipçilerine kıyasla çok daha az sayıda kullanıcı varken, neden “Yahudi-Bandera” ile ilgili sloganlara yoğunlaşmamız gerektiği pek de anlaşılır bir şey değil. Aşırı-sağın gündemini teşvik etmek onların işiydi ve pek de “kontrolden çıkan bir yemleme” değildi, ki bu, Putin-yanlısı propagandacıların Maidan’ı bir halk ayaklanması değil faşist bir ayaklanma olarak göstermelerine neden oldu.

– Şaşırtıcı olan şey ise, anarşistlerin “demokratik kamptaki en radikal yaklaşımları ve görüşleri” sunmalarına ilişkin iddia ve bir şekilde şüphe götürür (en azından kanıtlanması olanaksız) “Rusya’nın uzun dönemde Avrupa’daki demokrasiyi yok etmeye yönelik planları olduğu” (genellikle aşırı liberaller tarafından dillendirilen) tez. Öncelikle, “demokrasi” fazlasıyla genel ve tartışmalı bir kavramdır. Modern siyasi kullanımıyla genellikle liberalizme/neoliberalizme atfedilir. Basitçe söylemek gerekirse: siyasette temsili demokrasi + ekonomide kapitalizm. Anarşistlerin bunun pek de bir parçası olmadıkları açıktır, ki Avrupa’da takip etmemiz gereken şey de bu değildir.

Genel anlamda, siyasete fiilen müdahale etmek isteyip Putin emperyalizmine karşı mücadeleye katılmak isteyen metnin yazarı yoldaşların bu arzusundan memnuniyet duyulmalıdır, ki biz de önceden yazdığımız gibi bunun iyi bir şey olduğunu düşünüyoruz. Ancak, mevcut duruma yönelik devrimci ve özgürlükçü bir duruş için halen çok çaba sarf etmek gerekiyor. Umarız ki, ortak çabalar ve yoldaşça tartışmalar yoluyla topluluğumuz sonunda bu duruşu geliştirebilir.

Kaynak: Our response to CrimethInc’s “War and Anarchists” in Ukraine

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir