Dünya Barış Günü’nde yasaklamalar ve polis saldırılarına rağmen bir çok kentte eylemler gerçekleştirildi

yazar:

kategori:

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde bir çok kentte eylemler gerçekleştirildi. Yasaklama kararlarına rağmen yüzlerce kişinin katıldığı eylemler bir çok noktada polis tarafından engellenmek istendi.

Ankara’da sabah saatlerinde Ankara Garı önünde önünde beyaz kurdelelerle yapılmak istenen “barış zinciri” eylemi polis tarafından engellendi. Polisin saldırısında 65 yaşındaki HDP Parti Meclisi üyesi Aydın Erdoğan yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. 

İstanbul Kadıköy-Beşiktaş İskelesi’ndeki “Barış Zinciri” eylemi İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından gerçekleştirildi. Eylemin İstanbul Valiliği tarafından yasaklanması üzerine açıklama yapıldı. Kadıköy Süreyya Operası’nın açıklamaya, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Öğrenci Birliği, Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyeleri de katıldı.

İzmir’de Emek ve Demokrasi Güçleri, Alsancak semtinde bulunan Gündoğdu Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya HDP milletvekilleri Sezai Temelli, Nejdet İpekyüz, Pero Dündar, Serpil Kemalbay ve Gülistan Kılıç Koçyiğit’in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu üyeleri katıldı.

Van’da düzenlenmek istenen eylemde, eylemcilerin Newroz Parkı’na gitmesine izin verilmedi. Bunun üzerine HDP Van İl Örgütü binasının bulunduğu caddede ‘barış zinciri’ oluşturuldu. Covid-19 salgını nedeniyle eylemde, aralarına mor şeritler çeken partililer, fiziksel mesafe kuralına uygun bir şekilde açıklama yaptı.

Diyarbakır’da ise Şeyh Said Meydanı’ndan Urfa Kapı’ya kadar oluşturulmak istenen “barış zinciri” Diyarbakır Valiliği’nin Covid-19 önlemleri bahanesiyle polis tarafından engellendi. “Barış zinciri’nin oluşturulmak istendiği alan, polis bariyerleriyle kapatıldı. Polisler, etkinliğe izin vermeyeceklerini söyleyerek, kitleyi bariyerlerin içine alarak üç ayrı noktada bekletti. Uzun süren müzakerelerin ardından, HDP’li milletvekilleri ve kurum temsilcileri Urfa Kapı’ya yakın bir noktada açıklama yaptı.

Urfa’nın merkez  Haliliye ilçesinde bulunan Ali Şelli Parkı’ndan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’ne kadar uzanacak “Barış zinciri” eylemi gerçekleştirmek istendi. Aralarında DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır,  TJA aktivistleri, HDP milletvekilleri Ayşe Sürücü, Ömer Öcalan, Nusrettin Maçin, Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Dersim Dağ’ın da bulunduğu grup, partinin il binasında toplandı. Polis kontrolü altına alınan il binasından çıkan kitle, polislerce kalkanlarla çevrildi. Ancak kitle Ali Şelli Parkı’na yürüyerek bir açıklama yaptı.

Adana’da da Emek ve Demokrasi Güçleri’nin Taşköprü’de yapmak istediği “barış zinciri”ne Adana İl Emniyet Müdürlüğü, pandemiyi gerekçe göstererek izin vermedi. Bunun üzerine eylemciler Atatürk Parkı’nda açıklama yaptı.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri de 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Attalos Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Milletvekilleri Remziye Tosun, Hüseyin Kaçmaz, Kemal Bülbül, HDP Parti Meclisi (PM) Veli Saçılık, CHP Antalya il örgütü katıldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir