Covid-19 Hakkında Gerçekler – Swiss Propaganda Research

İsviçreli bir tıp doktoru tarafından 14 Mart 2020 – 30 Mart 2020 tarihleri arasında Yeni Koronavirüs (Covid-19) salgını ile ilgili güncel gelişmeleri aktardığı yazı Swiss Propaganda Research (swprs.org ) internet sitesinde yayınlanmıştır.

Okuyucularımızın mevcut durum hakkında gerçekçi bir risk değerlendirmesi yapabilmesi açısından aşağıdaki bilgileri vermektedir.  (Aşağıda günlük güncellemeler bulunabilir.)

“Veba ile savaşmanın tek yolu dürüstlüktür.” Albert Camus, Veba (1947)

İtalyan ulusal sağlık enstitüsü ISS’nin en son verilerine göre, İtalya’da pozitif test edilmiş ölenlerin ortalama yaşı yaklaşık 81’dir.  Ölenlerin % 10’u 90 yaşın üzerindedir. Ölenlerin% 90’ı ise 70 yaşın üzerindedir.  

Ölenlerin % 80’inin iki veya daha fazla kronik hastalığı vardı. Ölenlerin % 50’sinin ise üç veya daha fazla kronik hastalığı vardı. Kronik hastalıklar özellikle kardiyovasküler problemler, diyabet, solunum problemleri ve kanser hastalıklarını içermektedir. 

Ölenlerin %11’inden azı daha önce kronik bir rahatsızlığı olmayan sağlıklı kişilerdi. Ölenlerin sadece %30’u kadındır.

İtalyan Ulusal Sağlık Ensititüsü ayrıca Koronavirüsten ölenler  ve Koronavirus ile ölenler arasında bir ayrım yapmaktadır. Birçok durumda, kişilerin virüsten mi yoksa önceden var olan kronik hastalıklarından mı, yoksa her ikisinin bir kombinasyonundan mı öldüğü henüz net değildir.

40 yaşın altında (her ikisi de 39 yaşında) ölen iki İtalyandan, biri bir kanser hastası, diğeri ise ek komplikasyonları olan bir diyabet hastasıydı. Bu durumlarda da, ölümün kesin nedeni henüz net değildi (yani virüsten veya önceden mevcut hastalıklarından). Hastanelerin kısmen aşırı yüklenmesi ve yetersiz kalması, hastaların yaygın bir şekilde telaş yapmasından ve özel veya yoğun bakım gerektiren hasta sayısının artmasından kaynaklanmaktadır.  Doktor ayrıca aşağıdaki hususlara dikkat çekmektedir:  Kuzey İtalya, geçmişte artan sayıda solunum yolu hastalığına ve ölüme yol açan ve muhtemelen şu anki salgında ek bir risk faktörü olan Avrupa’daki en kötü hava kalitesine ve yaşlı popülasyonlardan birine ve sahiptir.  Örneğin Güney Kore, İtalya’dan daha hafif bir seyir izledi ve salgının pik noktasını çoktan geçti. Şimdiye kadar Güney Kore’de test sonucu pozitif  olan yaklaşık 70 ölüm bildirildi. İtalya’da olduğu gibi, etkilenenler çoğunlukla yüksek riskli hastalardı. 

Şimdiye kadar İsviçre’de gerçekleşen en yükseği 97 ve ortalama yaşı 80’den daha fazla olan birkaç düzine test-pozitif ölümler, kronik hastalıkları olan yüksek-riskli hastalardı.  Kesin ölüm nedenlerinin virüsten mi? Yoksa daha önce var olan bir rahatsızlıktan mı olduğu henüz bilinmemektedir.  Ayrıca, çalışmalar kullanılan uluslararası virüs test kitlerinin bazı durumlarda yanlış pozitif sonuç verebileceğini göstermiştir. Bu durumlarda, kişiler yeni koronavirüsü kapmamış olabilir, ancak muhtemelen yıllık (ve halen devam eden) yaygın soğuk algınlığı ve grip salgınlarının bir parçası olan, mevcut birçok insan koronavirüsünden biri olabilir. (1)   Bu nedenle, hastalığın tehlikesini değerlendirmek için en önemli gösterge, sıklıkla bildirilen test sonucu pozitif çıkan kişi ve ölüm sayısı değil, fiilen ve beklenmedik bir şekilde pnomoni(zature) gelişen veya pnomoniden ölen kişilerin sayısıdır (aşırı mortalite olarak adlandırılır.)  Mevcut tüm verilere göre, okul ve çalışma çağındaki sağlıklı genel nüfusta, Covid-19 hastalığının hafif ila orta dereceli şekilde seyretmesi beklenebilir. Yaşlılar ve Kronik hastalıkları olan kişiler ise korunmalıdırlar. Tıbbi olanaklar en uygun şekilde hazırlanmalıdır. 

Tıp Kaynakları 

(1) Patrick et al., An Outbreak of Human Coronavirus OC43 Infection and Serological Cross-reactivity with SARS Coronavirus, CJIDMM, 2006. 

(2) Grasselli et al., Critical Care Utilization for the COVID-19 Outbreak in Lombardy, JAMA, March 2020. 

(3) WHO, Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019, February 2020.

Referans Değerler

Önemli referans değerleri İtalya’da 8000’e ve ABD de 60000’e varan yıllık grip ölüm sayılarını içerir,   Avrupa ve İtalya’da tüm nedenlere bağlı ölüm oranı şu anda hala normal seviyede hatta ortalamanın altındadır.

Şubat 2020 Kuzey İtalya kış mevsimindeki hava kirliliği haritası

Güncellemeler

Durumla ilgili düzenli güncellemeler (Tüm kaynaklara referans verilmiştir.) 

17 Mart 2020 (I)  

•        İnfluenza virüslerinin aksine çocuklar ayrılıp, erkekleri kadınlardan neredeyse iki kat daha fazla etkilendiğinden dolayı ölüm oranları virolojik açıdan bakıldığında şaşırtıcı olmaktadır. Öte yandan, bu profil, çocuklar için sıfıra yakın ve 75 yaşındaki erkekler için aynı yaştaki kadınlara göre neredeyse iki kat daha yüksek olan doğal ölüm oranına karşılık gelmektedir.

•        Test-Pozitif genç ölenlerin neredeyse sürekli var olan ciddi sağlık sorunları vardı. Örneğin,  21 yaşındaki İspanyol futbol antrenörü test pozitif olarak öldü ve uluslararası manşetlerde yer aldı. Ancak doktorlar tipik komplikasyonları şiddetli pnömoni içeren tanınmayan bir lösemi teşhisi koydu.

•        Bu nedenle, hastalığın tehlikesini değerlendirmede belirleyici faktör, medyada sıklıkla bahsedilen test pozitif kişilerin ve ölen kişilerin sayısı değil, ani ve beklenmedik bir şekilde pnömoni (zatürre) gelişen veya pnomoniden ölen insan sayısıdır.

•        İsviçre’de, bazı acil durum birimleri test yaptırmak isteyen çok sayıda insan nedeniyle aşırı yüklenmiş durumda. Bu da, mevcut duruma psikolojik ve lojistik bir yük daha getirmektedir.  

17 Mart 2020 (II) 

•        Floransa Üniversitesi’nden İtalyan İmmünoloji profesörü Sergio Romagnani, 3000 kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, her yaştan test pozitif insanın %50 ila 75’inin tamamen semptomsuz kaldığı sonucuna varıyor-daha önce varsayılandan önemli ölçüde daha fazla.

•        Kuzey İtalyan yoğun bakım ünitelerinin kış aylarındaki doluluk oranı genel olarak % 85 ila 90’dır.Bir de  şimdiye kadar mevcut hastaların bir çoğu veya bir kısmının testi  pozitif olabilir. Ancak beklenmedik ek pnömoni vakalarının sayısı henüz bilinmemektedir.

•        İspanyol Malaga kentindeki bir hastane doktoru Twitter’da insanların şu anda panik ve sistemik çöküşten dolayı ölme ihtimallerinin virüsten daha yüksek olduğunu yazıyor. Hastane soğuk algınlığı, grip ve muhtemelen Covid-19 olan insanlar tarafından istila edilmekte ve doktorlar kontrolünü kaybetmektedir. 

18 Mart 2020 

•        Yeni bir epidemiyolojik çalışma (baskı öncesi), Çin’in Wuhan şehrinde bile Covid-19’un ölüm oranının sadece% 0.04 ila% 0.12 arasında ve dolayısıyla ölüm oranı yaklaşık% 0.1 olan mevsimsel gripten daha düşük olduğu sonucuna varıyor. Araştırmacılar Covid19’un aşırı ölümcüllüğünün bir nedeni olarak, hastalığın muhtemelen bir çok insanda semptom göstermemesi veya hafif seyretmesinden dolayı, Wuhan’da  başlangıçta sadece çok az sayıda  vakanın kaydedildiğinden şüphelenmektedir.

•        Çinli araştırmacılar, Wuhan kentindeki aşırı kış hava kirliliğinin pnömoni patlamasında nedensel bir rol oynamış olabileceğini savunuyorlar. Hava kalitesinin düşük olması nedeniyle 2019 yazında, wuhan’da zaten halk protestoları yaşanıyordu.

•        Yeni uydu görüntüleri Kuzey İtalya’nın Avrupa’daki en yüksek hava kirliliğine sahip bir yer olduğunu ve bu hava kirliliğinin karantinanın etkisiyle büyük ölçüde nasıl azaltıldığını göstermektedir.

•        Bir Covid-19 test kiti üreticisi, henüz klinik olarak doğrulanmadığı için yalnızca araştırma amaçlı ve teşhis uygulamaları için kullanılması gerektiğini belirtmektedir.

Covid-19 virüs test kitinin veri sayfası
(Düzenleyici Statü: Teşhis prosedürlerinde kullanım için değil, yalnızca araştırma amaçlı kullanım içindir)

19 Mart 2020 (I) 

İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsü ISS, test pozitif ölümler hakkında yeni bir rapor yayınladı:

•        Orta yaş 80.5 (erkekler için 79.5, kadınlar için 83.7). 

•        Ölenlerin %10’u 90 yaşın üzerindeyken , %90’ı ise 70 yaşın üzerindeydi. 

•        Ölenlerin en fazla %0.8’inin  önceden var olan bir kronik hastalıkları yoktu 

•        Ölenlerin yaklaşık% 75’inin önceden var olan özellikle kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi iki veya daha fazla rahatsızlığı, % 50’sinin ise  önceden var olan üçten fazla rahatsızlığı vardı. 

•        Ölenlerin beşi 31 ila 39 yaş arasındaydı, hepsinin önceden var olan ciddi sağlık sorunları vardı. 

•        Stanford Profesörü John Ioannidis’e göre, yeni koronavirüs  yaşlı insanlarda bile ortak koronavirüslerden daha tehlikeli olmayabilir. Ioannidis, şu anda karar verilen önlemleri destekleyen güvenilir bir tıbbi veri olmadığını savunuyor. 

19 Mart 2020 (II)

•        İtalyan Corriere della Sera gazetesinde yayınlanan bir raporda, İtalyan yoğun bakım ünitelerinin 2017/2018’de belirgin grip dalgası karşısında çöktüğüne dikkat çekiliyor. Operasyonları ertelemek zorunda kaldılar, hemşireleri tatilden geri çağırdılar ve kan bağışları tükendi.

•        Alman virolog Hendrik Streeck, Covid-19’un normalde günde yaklaşık 2500 kişi olan Almanya’daki toplam ölüm oranını artırma olasılığının düşük olduğunu savunuyor. Streeck, belirtileri olan ve kalp yetmezliğinden ölen, daha sonra Covid-19 için pozitif test edilen ve böylece Covid-19 ölüm istatistiklerine dahil edilen 78 yaşındaki bir erkek vakasından bahsediyor.

•        Stanford Profesörü John Ioannidis’e göre, yeni koronavirüs, yaşlılarda bile, bazı ortak koronavirüslerden daha tehlikeli olmayabilir. Ioannidis, şu anda kararlaştırılan önlemleri destekleyen güvenilir tıbbi verilerin olmadığını savunuyor.

20 Mart 2020  

•        En son Avrupa izleme raporuna göre, tüm ülkelerdeki (İtalya dahil) ve tüm yaş gruplarındaki genel ölüm oranı şu ana kadar normal aralığın içinde veya altında kalmaktadır. 

•        En son Alman istatistiklerine göre, test pozitif ölümlerin ortalama yaşı yaklaşık 83’tü  ve çoğu önceden var olan sağlık durumları olası bir ölüm nedeni olabilir. 

•        Stanford Profesörü John Ioannidis tarafından atıfta bulunulan 2006 tarihli bir Kanada araştırması yaygın soğuk algınlığı koronavirüslerinin bile huzur evleri gibi risk gruplarında %6  oranında ölüme sebep olabileceği ve virüs test kitlerinin başlangıçta SARS koronavirüsleri ile bir enfeksiyonu yanlış gösterdiğini bulmuştur. 

21 Mart 2020 (I) 

•        İspanya 65 yaşın altında sadece üç pozitif-testli ölüm bildirmiştir (yaklaşık olarak toplam 1000 kişiden). Önceden var olan sağlık problemleri ve gerçek ölüm nedenleri henüz bilinmemektedir. 

•        İtalya 20 Mart’ ta ülke genelinde i gündeki pozitif testli ölümlerin 627 olduğunu bildirdi. Buna karşın İtalya’daki normal toplam ölüm oranları günlük yaklaşık 1800 dür. 21 Şubat’tan bu yana, İtalya yaklaşık 4000 pozitif-testli  ölüm bildirmiştir. Bu zaman dilimi içinde normal toplam ölüm 50.000 ölüme kadar çıkmaktadır. Normal genel ölüm oranının ne ölçüde arttığı ya da  ne ölçüde test pozitife  dönüştüğü henüz bilinmemektedir. Dahası, İtalya ve Avrupa, 2019/2020 sezonunda hassas insanları etkilemeyen çok hafif bir grip mevsimi geçirdi. 

•        İtalyan haberlerine göre, Lombardiya bölgesinde ölen pozitif testlilerin %90’ı yoğun bakım ünitelerinin dışında, çoğunlukla evde veya genel bakım bölümlerinde öldü. Ölüm nedenleri ve ölümlerinde karantina önlemlerinin olası rolü belirsizliğini korumaktadır. Pozitif- testli  2168 kişiden sadece 260’ı yoğun bakım ünitelerinde öldü. 

•        Bloomberg, “Virüsten Ölenlerin% 99’unun Başka Hastalıkları Olduğunu Vurguladı, İtalya“

İtalya, önceki hastalıklardan test pozitif ölümleri

21 Mart 2020 (II) 

•        Japan Times soruyor: Japonya bir koronavirüs patlaması bekliyordu. Nerede?  Pozitif test sonuçları alan ilk ülkelerden biri olmasına ve karantina uygulanmamasına rağmen, Japonya en az etkilenen ülkelerden biridir. Japonya enfekte olanların toplamını saymamış olsa bile, hastanelerde bir yığılma ve pnömani vakalarında bir artış olmamıştır. 

•        İtalyan araştırmacılar, Avrupa’nın en kötüsü  olan Kuzey İtalya’daki aşırı kirli hava, daha önce Wuhan’da olduğu gibi, mevcut pnömoni salgınında nedensel bir rol oynayabileceğini savunuyorlar. 

•        Tıbbi mikrobiyoloji alanında dünyaca ünlü bir uzman olan Profesör Sucharit Bhakdi, yeni bir röportajda,  ölümler için yeni koronavirüsü tek başına suçlamanın “yanlış” ve “tehlikeli olup yanıltıcı” olduğunu, özellikle de daha önceden var olan sağlık problemlerinin ve Çin ve Kuzey İtalya şehirlerinde kötü hava kalitesinin önemli faktörler olduğunu söyledi. Profesör Bhakdi, şu anda tartışılan veya dayatılan önlemleri “grotesk”, “yararsız”, “kendini yıkıcı” ve yaşlıların ömrünü kısaltacak ve toplum tarafından kabul edilmemesi gereken “toplu intihar” olarak tanımlamaktadır. 

22 Mart 2020 (I) 

•        İtalya’daki durumla ilgili olarak: Çoğu büyük medya, İtalya’da  koronavirüsten günde yaklaşık 800 ölüm  olduğu bilgisini yanlış bir şekilde bildiriyor. Gerçekte, İtalyan Sivil Savunma Servisi başkanı, bunların “koronavirüsten değil koronavirüs ile ölüm” olduğunu vurgulamaktadır (basın toplantısının 03.30 dakikası) 

•        Profesörler Ioannidis ve Bhakdi’nin de gösterdiği gibi, Diamond Princess kruvaziyer gemisi mil menzil başına hesaplanan, tahmini bir  ölüm oranı yani mevsimsel grip seviyesinde  veya altında kalan bir oran yaşarken, Güney Kore ve Japonya gibi karantina  önlemleri getirmeyen ülkeler Covid-19 ile ilişkili neredeyse sıfıra yakın  bir ölüm oranı yaşadı.

•        İtalya’daki mevcut pozitif test ölüm rakamları, İtalya’daki normal günlük genel ölüm oranının %50’sinden daha azdır ve bu da günde 1800 ölüm civarındadır. Bu nedenle, normal günlük ölüm oranının büyük bir kısmının artık sadece “Covid-19” ölümleri (pozitif test ettikleri gibi) olarak sayılması mümkündür. Bu nokta, İtalyan sivil savunma servisi Başkanı tarafından vurgulanmaktadır. 

•        Ancak, şimdiye kadar, Kuzey İtalya’daki bazı bölgelerin, yani en sıkı karantina önlemleriyle karşı karşıya kalan bölgelerin, günlük ölüm rakamlarında belirgin bir artış yaşadıkları açıktır. Lombardiya bölgesinde, pozitif testli ölümlerin% 90’ının yoğun bakım ünitelerinde değil, daha çok evde meydana geldiği bilinmektedir. Ve % 99’dan fazlasının önceden mevcut ciddi sağlık sorunları bulunmaktadır. 

•        Profesör Sucharit Bhakdi, karantina  önlemlerini “işe yaramaz”, “kendini yıkıcı” ve “toplu intihar”olarak adlandırdı. Bu nedenle,  önceden var olan çoklu sağlık sorunlarına sahip bu yaşlı, izole edilmiş, yüksek stresli kişilerin haftalarca karantina altında kalmasının ölüm oranı üzerinde  ne ölçüde arttırıcı etki yaptığı sorusu ortaya çıkmaktadır. 

•        Eğer öyleyse, tedavi hastalıktan daha kötü olan vakalardan biri olabilir. (Aşağıdaki güncellemeye bakın: ölüm belgelerinin sadece %12’si koronavirüsü ölüm nedeni olarak göstermektedir .)

İtalyan sivil Savunma servisi Başkanı Borrelli, koronavirüs ile ölenler ve  koronavirüsten  ölenler  arasındaki farkı vurguladı. 

22 Mart 2020 (II) 

•        İsviçre’de şu anda, ileri yaşlarda ve / veya önceden var olan sağlık durumları nedeniyle “yüksek riskli hastalar” olan pozitif testli 56 ölüm var. Gerçek ölüm nedenleri, yani direk virüsten mi yoksa sadece virüsle ilgili mi olduğu belirlenemedi. 

•        İsviçre hükümeti, Güney İsviçre’deki (İtalya’nın yanında) durumun “dramatik” olduğunu iddia etti, ancak yerel doktorlar bunu reddetti ve her şeyin normal olduğunu söyledi. 

•        Basın raporlarına göre, oksijen şişeleri az olabilir. ancak , bunun nedeni şu anda daha yüksek bir kullanım değil, gelecekteki sıkıntılardan korkma nedeniyle depolamaktır. 

•        Birçok ülkede, zaten doktor ve hemşire sıkıntısı artmaktadır. Bunun nedeni, pozitif sonucu olan sağlık çalışanları, birçok durumda tamamen veya büyük ölçüde semptomsuz kalsalar bile, kendi karantinaya almaları gerektiğidir. 

22 Mart 2020 (III) 

•        Imperial College London’dan bir model çalışma, İngiltere’deki “Covid-19’dan kaynaklı 250.000 ila 500.000 arasında ölüm olduğunu tahmin etmekteydi , ancak çalışmanın yazarları bu ölümlerin çoğunun İngiltere’de yaklaşık 600.000 kişi olan yıllık ölüm oranının bir parçası olduğunu, Başka bir deyişle, aşırı ölüm oranının  düşük kalacağını söylemektedir. 

•        Yale Üniversitesi Önleme Araştırma Merkezi  kurucu  direktörü Dr. David Katz, New York Times’a şunları söylüyor: “Coronavirüsle Mücadelemiz Hastalıktan daha mı kötü?  Pandemi yenmek için hedefe yönelik daha etkili yollar olabilir. ”

•        İtalyan Profesör Walter Ricciardi’ye göre, “ölüm belgelerinde ölenlerin sadece % 12’sinin doğrudan koronavirüs nedeni ile olduğu gösterilmektedir”, ancak kamuya açıklanan  raporlarda “koronavirüs ile hastanelerde ölen tüm insanlara  koronavirüsten ölüyor” denmektedir. Bu, virüsün neden olduğu gerçek ölümlerin sayısını elde etmek için medya tarafından bildirilen İtalyan ölüm rakamlarının en az 8 kadar tarafından azaltılması gerektiği anlamına geliyor.   Bu nedenle  gribin neden olduğu günlük 1800 ve yıllık 20,000 ölümle kıyaslandığında günlük en fazla bir kaç düzine ölümle sonuçlanır. 

23 Mart 2020 (I) 

•        Antimikrobiyal Ajanlar Dergisi’ndeki “SARS-CoV-2: verilere karşı korku”, başlıklı yeni bir Fransız çalışmasında, SARS-CoV-2 için ölüm oranının Fransa’ daki çalışma hastanesinde belirlenen sıradan coronavirüslerin oranlarından çok ta farklı olmadıklarından dolayı SARS-CoV-2 sorununun belkide abartıldığı sonucuna varıyor. 

•        Ağustos 2019’da yapılan bir İtalyan araştırması, İtalya’daki grip ölümlerinin son yıllarda 7.000 ila 25.000 arasında olduğunu ortaya koydu. Bu değer, İtalya’daki büyük yaşlı nüfusa bağlı olarak diğer Avrupa ülkelerinin çoğundan daha yüksektir ve şimdiye kadar Covid-19’a atfedilen bir çok şeyden çok daha yüksektir. 

•        Dünya Sağlık Örgütü WHO, yeni bir bilgi formunda   Covid-19’un influenzadan daha hızlı olmadığını aslında  yaklaşık% 50 oranında, daha yavaş yayıldığını bildiriyor. Ayrıca Covid-19’un semptom öncesi bulaşması influenza’dan çok daha düşük görünmektedir. 

•        Önde gelen bir İtalyan doktor, Kasım 2019’da Lombardiya bölgesinde  zaten “garip pnömoni vakaları” görüldüğünü ve yeni virüsün (resmi olarak sadece Şubat 2020’de İtalya’da ortaya çıkmışsa) veya  İtalya’daki tehlikeli derecede yüksek hava kirliliği seviyeleri gibi faktörlerden kaynaklı başka bir sorunun neden olup olmadığını tekrar gündeme getirdiğini bildiriyor.

•        Ünlü Cochrane Tıbbi İşbirliği’nin kurucusu olan Danimarkalı araştırmacı Peter Gøtzsche, Corona’nın “kitlesel panik salgını” olduğunu ve “mantığın ilk kurbanlardan biri olduğunu” yazıyor.

23 Mart 2020 (II) 

•        Eski İsrail Sağlık Bakanı Profesör Yoram Lass, yeni koronavirüsün “gripten daha az tehlikeli” olduğunu ve kilitleme önlemlerinin “virüsten daha fazla insanı öldüreceğini” söyledi. “Rakamların yapılan panikle örtüşmediğini ve psikolojinin bilime hakim olduğunu” ekliyor. Ayrıca,  İtalya’nın solunum problemlerinden kaynaklı  çok büyük hastalık oranının, diğer Avrupa ülkelerinin üç katından fazla olduğunun bilindiğine dikkat çekmektedir. 

•        İsviçreli bir bulaşıcı hastalık uzmanı olan Pietro Vernazza, uygulanan önlemlerin çoğunun bilime dayanmadığını ve geri alınması gerektiğini savunuyor. Vernazza’ya göre, mass testi mantıklı değil çünkü nüfusun% 90’ı hiçbir belirti görmeyecek ve karantinalar ve   okulların kapanması  bile “ters etki yaratabilir”. Ekonomiyi ve toplumu rahatsız etmeden   yalnızca risk gruplarının korunmasını önermektedir.  

•        Dünya Doktorlar Federasyonu Başkanı Frank Ulrich Montgomery, İtalya’daki gibi karantina önlemlerinin “mantıksız” ve “ters üretken” olduğunu ve kaldırılması gerektiğini savunmaktadır..  

•        İsviçre: Medya paniğine rağmen, ölüm oranı hala sıfırda ya da sıfıra yakın: son pozitif testli kurbanlar biri palyatif bakımda olan 96 yaşında ve diğeri önceden mevcut rahatsızlıkları olan 97 yaşındaki kişilerdir.

•        İtalyan Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün son istatistik raporu artık İngilizce .

24 Mart 2020 

•        İngiltere, ölüm oranlarının “genel olarak düşük” olduğunu belirterek, Covid-19’u yüksek sonuç Bulaşıcı Hastalıklar (HCID) resmi listesinden çıkarmıştır. 

•        Alman Ulusal Sağlık Enstitüsü (RKI) müdürü, gerçek ölüm nedenine bakılmaksızın tüm pozitif testli ölümleri “koronavirüs ölümleri” olarak saydıklarını itiraf etti. Ölen kişinin ortalama yaşı 82’dir ve çoğu ciddi ön koşullara sahiptir. Diğer birçok ülkede olduğu gibi, Covid19’a bağlı aşırı ölüm oranının Almanya’da sıfıra yakın olması muhtemeldir. 

•        İsviçre yoğun bakım ünitelerinde Covid-19 hastalarına ayrılmış yataklar hala “çoğunlukla boş” dur. 

•        Zürih Üniversitesi Tıbbi Viroloji Eski Başkanı Alman Profesör Karin Moelling, bir röportajda Covid-19’un “öldürücü virüs olmadığını” ve “paniğin sona ermesi gerektiğini” söyledi.

25 Mart 2020

•        Alman immünolog ve toksikolog, Profesör Stefan Hockertz, bir radyo röportajında Covid-19 virüsünün gripten daha tehlikeli olmadığını, fakat Covid-19 virüsünün yalnızca çok daha yakından gözlemlendiğini açıklıyor. Virüsten daha tehlikeli olan şey, medya ve bir çok hükümetin “otoriter reaksiyonu” ile yaratılan korku ve panik. Profesör Hockertz ayrıca, “korona ölümü” olarak tarif edilen bir ölümün, aslında korona virüs testleri pozitif olsa da aslında başka nedenlerle gerçekleştirdiğini de belirtiyor. Hockertz, Covid-19 virüsünün raporlanandan 10 kat ya da daha fazla insanda olduğunu, fakat hiçbir belirtinin olmadığına ya da çok az belirtinin olduğuna inanıyor.

•        Arjantinli virolog ve biyokimyacı Pablo Goldschmidt fena bir soğuk algınlığı veya gripten daha fazla tehlikeli olmadığını belirtiyor. Hatta, Covid-19 virüsünün daha önceki yıllarda dolaşımda olmuş olabileceğini, fakat kimsenin virüsü aramadığı için keşfedilmemesinin mümkün olduğunu söyledi. Doktor Goldschmidt, medya ve siyaset tarafından yaratılan “küresel bir terör”den bahsetmekte. Her yıl, zatürreden tüm dünyada 3 milyon yeni doğmuş bebeğin ve yalnızca ABD’de 50.000 yetişkinin öldüğünü söylüyor.

•        Almanya Bonn Üniversitesi Hijyen Enstitüsünün başkanı Profesör Martin Exner, bir röportajda, Almanya’daki hastaların sayısındaki çok az artışa rağmen neden sağlık personelinin halihazırda baskı altında olduğunu açıklamakta: Bir taraftan, sıklıkla yerlerini doldurması zor olan doktor ve hemşirelerin virüs testleri pozitif olduğu için karantina da olmak zorunda olması. Diğer taraftan da, bakımın önemli bir kısmını sağlayan komşu ülkelerden hemşirelerin de, sınırların kapalı olmasından ötürü ülkeye girememesi.

•        Eski Alman Kültür Bakanı ve Etik Profesörü, Profesör Julian Nida-Ruemelin, Covid19’un sağlıklı genel nüfus için herhangi bir risk oluşturmadığını ve sokağa çıkma yasağı gibi aşırı önlemlerin haklı olmadığını belirtiyor.

•        Turistik gezi gemisi Diamond Princess’ten alınan verileri kullanan John Ioannidis, Covid19’un yaş düzeltmeli ölümcüllüğünün % 0,025 ila% 0,625 arasında olduğunu, yani güçlü bir soğuk algınlığı veya grip aralığında olduğunu gösterdi. Dahası, bir Japon çalışması, tüm test pozitif yolcuların, yüksek ortalama yaşlara rağmen% 48’inin tamamen semptomsuz kaldığını gösterdi; 80-89 yaşları arasında bile %48’i semptomsuz kalırken, 70 ila 79 yaşları arasında hiç semptom geliştirmeyenlerin oranı şaşırtıcı bir şekilde % 60’tı. Bu da, önceden var olan hastalıkların virüsün kendisinden daha önemli bir faktör olup olmadığı sorusunu gündeme getirmektedir. İtalyan örneği, test pozitif ölümlerin% 99’unun önceden mevcut bir veya daha fazla koşula sahip olduğunu ve hatta bunlar arasında ölüm sertifikalarının sadece% 12’sinin Covid-19’u nedensel bir faktör olarak gösterdiğini belirtti.

26 Mart 2020 (I) 

•        ABD: ABD’nin en son 25 Mart verileri, ülke çapında, sıklığı çok yıllı ortalamanın çok altında olan, azalan sayıda grip benzeri hastalık olduğunu gösteriyor. Hükümet önlemleri, bir haftadan az bir süredir yürürlükte oldukları için, bunun bir nedeni olarak göz ardı edilebilir.

ABD: Grip benzeri hastalıkları azaltmak (25 Mart 2020, KINSA) 

•        Almanya: 24 Mart’taki Robert Robert Koch Enstitüsü (RKE)’nün en son grip raporu, “akut solunum yolu hastalıklarının aktivitesinde ülke çapında bir azalma” olduğunu belgeliyor: Grip benzeri hastalıkların sayısı ve bunların neden olduğu hastanede kalış sayısı bir önceki yılın seviyesinin altında ve halen düşüş devam ediyor. RKE şöyle devam ediyor: “Şu anda doktora yapılan ziyaret sayısındaki artış, ne nüfus içinde dolaşan grip virüsleri ne de SARS-CoV-2 ile açıklanamıyor.”

Almanya: Grip benzeri hastalıkların azalması (20 Mart 2020, RKE)

•        İtalya: Ünlü İtalyan virolog Giulio Tarro, Covid-19’un ölüm oranının İtalya’da bile % 1’in altında olduğunu ve bu nedenle griple karşılaştırılabilir olduğunu savunuyor. Daha yüksek (ölüm) değerler, yalnızca Covid-19 ile ve Covid19 tarafından ölümler arasında bir ayrım yapılmadığından ve (semptomsuz) enfekte olmuş kişilerin sayısının büyük oranda eksik olduğu için ortaya çıkmakta.

•        İngiltere: 500.000’e kadar ölümü öngören İngiliz İmparatorluk Koleji çalışmasının yazarları tahminlerini tekrar düşürüyor. Test pozitif ölümlerin büyük bir kısmının normal ölümün bir parçası olduğunu zaten kabul ettikten sonra, şimdi hastalığın zirvesine zaten iki ila üç hafta içinde ulaşılabileceğini belirtiyorlar.

•        İngiltere: İngiliz Guardian, Şubat 2019’da, genel olarak zayıf grip sezonu olmuş olan 2018/2019’da bile, İngiltere’de yoğun bakım ünitelerine 2180’den fazla griple ilgili kabulün olduğunu bildirdi.

•        İsviçre: İsviçre’de Covid19’a bağlı ilave ölüm oranı hala sıfırdır. Medya tarafından sunulan en son “ölümcül kurban” 100 yaşında bir kadın. Bununla birlikte, İsviçre hükümeti kısıtlayıcı tedbirleri sıkılaştırmaya devam etmektedir.

26 Mart 2020 (II)

•        İsveç: İsveç, şu ana kadar iki ilkeye dayanan Covid19 ile başa çıkmada en liberal stratejiyi izlemiştir: Risk grupları korunur ve grip belirtileri olan insanlar evde kalır. Baş epidemiyolog Anders Tegnell, “Bu iki kurala uyarsanız, etkisi yine de marjinal olan başka önlemlere gerek yoktur” dedi. Sosyal ve ekonomik yaşam normal şekilde devam edecektir. Tegnell, hastanelere yapılan büyük telaşın bugüne kadar gerçekleşmediğini söyledi.  

•        Alman ceza ve anayasa hukuku uzmanı Dr. Jessica Hamed, genel sokağa çıkma yasağı ve temas yasakları gibi önlemlerin, temel özgürlük hakları üzerinde büyük ve orantısız bir tecavüz olduğunu ve bu nedenle muhtemelen “külliyen yasa dışı” olduğunu savunuyor.  

•        Genel ölüm oranıyla ilgili en son Avrupa izleme raporu, tüm ülkelerde ve tüm yaş gruplarında normal veya ortalamanın altında değerleri göstermeye devam etmektedir, ancak şimdi bir istisna dışında: İtalya’daki 65+ yaş grubunda şu anda artan bir toplam ölüm öngörülmektedir (sözde) gecikme ayarlı z-puanı), ancak yine de 2017 ve 2018 influenza dalgalarının değerlerinin altında.

27 Mart 2020 (I)  

İtalya: İtalya Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan en son verilere göre, ılımlı kış nedeniyle ortalamanın altına düştükten sonra, 65 yaşın üzerindeki tüm yaş gruplarında genel mortalite önemli ölçüde daha yüksektir. 14 Mart’a kadar, toplam ölüm oranı hala 2016/2017 grip sezonunun altındaydı, ancak bu süre zarfında zaten aşmış olabilir. Bu aşırı ölümlerin çoğu şu anda kuzey İtalya’dan gelmektedir. Bununla birlikte, Covid-19’un panik, sağlık hizmeti çökmesi ve kilitlenmenin kendisi gibi diğer faktörlerle karşılaştırıldığında kesin rolü henüz net değildir.

İtalya: Toplam ölüm 65 yaş üstü (kırmızı çizgi) (MdS / 14 Mart 2020)  

Fransa: Fransa’dan gelen son verilere göre, ulusal düzeyde genel mortalite, hafif bir grip mevsiminden sonra normal aralıkta kalmaktadır. Bununla birlikte, bazı bölgelerde, özellikle Fransa’nın kuzey doğusunda, 65 yaş üstü gruptaki genel ölüm oranı, Covid-19 ile bağlantılı olarak zaten keskin bir şekilde artmıştır (aşağıdaki şekle bakınız).

Fransa: Ulusal düzeyde (yukarıda) ve ciddi şekilde etkilenen Haut-Rhin bölümünde (SPF / 15 Mart 2020) toplam ölüm oranı

Fransa ayrıca test pozitif yoğun bakım hastalarının ve ölen hastaların yaş dağılımı ve önceden var olan koşulları hakkında ayrıntılı bilgi sağlar (aşağıdaki şekle bakın): 

•        Ölen kişilerin yaş ortalaması 81,2’dir.

•        Ölenlerin % 78’i 75 yaşın üzerindeydi; % 93’ü 65 yaşın üzerindeydi.

•        Ölenlerin % 2,4’ü 65 yaşın altındaydı ve daha önce (bilinen) bir hastalığı yoktu.

•        Yoğun bakım hastalarının yaş ortalaması 65’tir.

•        Yoğun bakım hastalarının % 26’sı 75 yaşın üzerindedir; % 67’sinin hali hazırda hastalıkları mevcuttur.

•        Yoğun bakım hastalarının % 17’si 65 yaşın altındadır ve daha önce herhangi bir hastalığı yoktur. 

Fransız yetkililer, “(Covid-19) salgınının toplam mortalite içindeki payının belirlenmeye devam ettiğini” belirtiyor. 

Yatan hastalar (sol üst), yoğun bakım hastaları (sağ üst), evdeki hastalar (sol alt) ve ölen (sağ alt) yaş dağılımı. Kaynak: SPF / 24 Mart 2020

ABD: Araştırmacı Stephen McIntyre, ABD’deki pnömoni ölümleri hakkındaki resmi verileri değerlendirdi. Genellikle haftada 3000 ila 5500 arasında ölüm vardır ve bu nedenle Covid19 için mevcut rakamlardan önemli ölçüde daha fazladır. ABD’deki toplam ölüm sayısı haftada 50.000 ile 60.000 arasındadır. (Not: Aşağıdaki grafikte, Mart 2020 için en son rakamlar henüz tam olarak güncellenmemiştir, bu nedenle eğri yuvarlanmaktadır).

ABD: Haftada pnömoniden ölümler (CDC / McIntyre)

Büyük Britanya:

•        Imperial College London’dan Neil Ferguson, İngiltere’nin Covid19 hastalarını tedavi etmek için yoğun bakım ünitelerinde yeterli kapasiteye sahip olduğunu var sayar. 

•        Patoloji Profesörü John Lee, Covid-19 vakalarının kayıt altına alınması yöntemlerinden birinin, Covid19’un normal grip ve soğuk algınlığı vakalarına kıyasla ortaya çıkardığı riskin fazla tahmin edilmesine yol açtığını savunuyor.

Diğer başlıklar:

•        Stanford Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan bir ön çalışma, Covid19 pozitif hastaların % 20 ila 25’inin diğer grip veya soğuk virüsler için ek olarak pozitif test ettiğini gösterdi.

•        ABD’deki işsizlik sigortası başvuruları üç milyonun üzerinde rekor kırdı. Bu bağlamda, intiharlarda da keskin bir artış beklenmekte.

•        Almanya’daki ilk test pozitif hasta şimdi iyileşti. Kendi ifadesine göre, 33 yaşındaki adam hastalığa dair “grip kadar kötü değil” dedi.

•        İspanyol medyası, Covid-19 için antikor hızlı testlerinin sadece% 30 duyarlılığa sahip olduğunu, ancak en az% 80 olması gerektiğini bildirmektedir. 

•        2003 yılında Çin’den yapılan bir araştırma, orta hava kirliliğine maruz kalan insanlarda SARS’dan ölme olasılığının, temiz havası olan bölgelerdeki hastalara göre % 84 daha yüksek olduğu sonucuna varmıştır. Ağır kirli havaya sahip bölgelerdeki insanlar arasında risk %200 daha yüksektir. 

•        Alman Kanıta Dayalı Tıp Ağı (EbM), Covid19 ile ilgili medya raporlarını eleştiriyor: “Medyada hiçbir şekilde talep ettiğimiz kanıta dayalı risk iletişimi kriterleri dikkate alınmıyor.  Diğer ölüm nedenlerine atıfta bulunulmaksızın ham verilerin sunulması riskin fazla tahmin edilmesine yol açar ”.

27 Mart 2020 (II) 

•        Alman araştırmacı Dr. Richard Capek, nicel bir analizde “Corona salgınının” aslında bir “test salgını” olduğunu savunuyor. Capek, test sayısının katlanarak artmasına rağmen, enfeksiyon oranının sabit kaldığını ve mortalitenin azaldığını, bu da virüsün kendisinin üssel yayılmasına karşı olduğunu göstermektedir (aşağıya bakınız). Würzburg Üniversitesi’nden

•        Alman Viroloji profesörü Dr.Carsten Scheller bir podcast’te Covid19’un kesinlikle influenza ile karşılaştırılabilir olduğunu ve şimdiye kadar daha az ölüme neden olduğunu açıklıyor. Profesör Scheller, genellikle medyada sunulan üstel eğrilerin, virüsün kendisinin alışılmadık bir şekilde yayılmasının daha fazla sayıda testle ilgisi olduğundan şüpheleniyor. Almanya gibi ülkeler için İtalya, Japonya ve Güney Kore’den daha az rol modeldir. Milyonlarca Çinli turiste ve yalnızca asgari sosyal kısıtlamalara rağmen, bu ülkeler henüz bir Covid19 krizi yaşamamıştır. Bunun bir nedeni ağız maskelerinin takılması olabilir: Bu enfeksiyona karşı neredeyse hiç koruma sağlamaz, ancak virüsün enfekte insanlar tarafından yayılmasını sınırlar. 

•        Bergamo’nun son rakamları, Mart 2020’de toplam ölüm oranının ayda yaklaşık 200 ila 300 kişiden yaklaşık 900 kişiye neredeyse dört kat arttığını gösteriyor. Bunun ne kadarının Covid19’a bağlı olduğu ve diğer oranın yerel olarak spesifik faktörler veya diğer nedenlerden kaynaklandığı hala belirsizdir (yukarıya bakınız). 

•        Stanford’un iki tıp profesörü olan Dr. Eran Bendavid ve Dr. Jay Bhattacharya, bir makalede Covid19’un ölümcüllüğünün birkaç büyüklük mertebesinde fazla olduğundan ve muhtemelen İtalya’da bile sadece % 0.01 ila % 0.06 oranında ve bunun grip nedenli ölümlerin altında olduğunu açıklıyor. Bu fazla tahminin nedeni, zaten enfekte olmuş (semptomsuz) çok az sayıda insan sayılmasıdır. Örneğin, tamamı test edilen İtalyan Vo topluluğu belirtiliyor, %50 ile %75’e kadarı semptomu olmayan ama testleri pozitif olan insanlar. 

•        Alman Hastane Birliği Başkanı Dr. Gerald Gaß, Handelsblatt’a verdiği röportajda “İtalya’daki aşırı durumun esas olarak çok düşük yoğun bakım kapasitelerinden kaynaklandığını” açıkladı.

•        “Covid19 paniğinin” erken ve vokal eleştirmenlerinden biri olan Dr. Wolfgang Wodarg, sağlık çalışma grubuna başkanlık yaptığı Uluslararası Şeffaflık  Almanya Kurulu tarafından geçici olarak dışlandı. Wodarg, eleştirisi nedeniyle medya tarafından çoktan saldırıya uğramıştı.

•        NSA ihbarcısı Edward Snowden, hükümetlerin mevcut durumu gözetleme devletini genişletmek ve temel hakları kısıtlamak için kullandıkları konusunda uyarıyor. “Halen yürürlükte olan kontrol önlemleri krizden sonra da devam edecek” dedi.

Artan test sayısı, orantılı bir enfeksiyon buluyor, oran sabit kalıyor ve devam eden bir viral salgına karşı konuşuyor (Dr. Richard Capek, ABD verileri)

28 Mart 2020

•        Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, Covid19’un İngiltere’de Ocak 2020’den beri var olabileceği ve nüfusun yarısının aşılanmış olabileceği ve çoğu insanın hiç veya hiç hafif semptom göstermediği sonucuna varıyor. Bu, bin kişiden sadece birinin Covid 19 için hastaneye yatırılması gerektiği anlamına gelir. (Araştırma)

•        İngiliz basını “daha önce herhangi bir hastalık olmaksızın Covid19’dan ölen 21 yaşında bir kadın”ı bildirdi. Bununla birlikte, o zamandan beri kadının Covid19 için pozitif test etmediği ve başka bir nedenden, muhtemelen intihardan öldüğü biliniyor. Covid19 söylentisi “hafif öksürüğü olduğu için” ortaya çıkmıştı.

•        Alman medya bilimcisi Profesör Otfried Jarren, birçok medyayı tehditleri ve yürütme gücünün altını çizen eleştirel olmayan gazetecilik yaptığı için eleştirdi. Profesör Jarren’e göre, uzmanlar arasında neredeyse hiç farklılaşma ve gerçek tartışma yok.

29 Mart 2020

•        Almanya, Mainz’da Tıbbi Mikrobiyoloji Profesörü Emeritus Dr Sucharit Bhakdi, Alman Şansölyesi Dr. Angela Merkel’e, Covid19’a cevabın acil bir şekilde yeniden değerlendirilmesi ve Şansölye’ye beş önemli soru sorulması için bir Açık Mektup yazdı. 

•        Alman Robert Koch Enstitüsü’nden alınan en son veriler, test pozitif kişilerdeki artışın test sayısındaki artışla orantılı olduğunu, yani yüzde olarak kabaca aynı kaldığını göstermektedir. Bu, vaka sayısındaki artışın devam eden bir salgın nedeniyle değil, esas olarak test sayısındaki artıştan kaynaklandığını gösterebilir.

•        Milan mikrobiyolog Maria Rita Gismondo, İtalyan hükümetini bu rakamların “sahte” olduğu ve nüfusu gereksiz paniğe kaptırdığı için günlük “korona pozitifl” sayılarına dair iletişim kurmayı durdurmaya çağırıyor. Test pozitiflerinin sayısı büyük ölçüde testlerin türüne ve sayısına bağlıdır ve sağlık durumu hakkında hiçbir şey söylemez.

•        Stanford Tıp ve Epidemiyoloji Profesörü Dr. John Ioannidis, Covid19 önlemleri için veri eksikliği konusunda derinlemesine bir saatlik bir röportaj verdi.

•        Fransa’da yaşayan Arjantinli virolog Pablo Goldschmidt, Covid19’a karşı politik tepkiyi “tamamen abartılı” olarak görüyor ve “totaliter önlemlere” karşı uyarıyor. Fransa’nın bazı bölgelerinde, insanların hareketi zaten dronlar tarafından izleniyor.

•        1934 doğumlu İtalyan yazar Fulvio Grimaldi, şu anda İtalya’da uygulanan devlet tedbirlerinin “faşizmden daha kötü” olduğunu açıklıyor. Parlamento ve toplum tamamen güçsüzleştirildi.

30 Mart 2020 (I)

•        Almanya’da, bazı klinikler artık hastaları kabul edemiyor – çok fazla hasta veya çok az yatak olduğu için değil, çoğu durumda neredeyse hiç semptom göstermemekle birlikte, hemşirelerin testleri pozitif olduğu için. Bu vaka, sağlık sistemlerinin nasıl ve neden felç edildiğini bir kez daha göstermektedir.

•        İleri derecede demansı olan insanlar için bir Alman emeklilik ve bakımevinde testleri pozitif olan 15 insan öldü. Bununla birlikte, “şaşırtıcı bir şekilde birçok insan korona belirtileri göstermeden öldü.” Bir Alman tıp uzmanı bizi bilgilendiriyor: “Tıbbi bakış açımdan, bu insanların bazılarının alınan önlemler sonucunda ölebileceğine dair bazı kanıtlar var. Demansı olan insanlar günlük yaşamlarında büyük değişiklikler yapıldığında yüksek strese girerler: izolasyon, fiziksel temas yok, muhtemelen kapüşonlu personel.”

•        İsviçreli bir farmakologa göre, İsviçre Bern’deki Inselspital, Covid19 korkusundan dolayı personeli ayrılmaya, terapileri durdurmaya ve ertelemeye zorladı.

•        Alman Helmholtz Enfeksiyon Araştırmaları Merkezi Epidemiyoloji Bölümü başkanı Profesör Gérard Krause, Alman kamu televizyonu ZDF’de, anti-korona önlemlerinin “virüsün kendisinden daha fazla ölüme yol açabileceğini” söylüyor. * Çeşitli medya, İtalya’daki 40’tan fazla doktorun bir savaştaki askerler gibi “korona krizi sırasında” öldüğünü bildirdi. Bununla birlikte, ilgili listeye bir bakış, ölenlerin çoğunun, büyük olasılıkla doğal nedenlerden ölen 90 yaşındaki psikiyatristler ve çocuk doktorları da dahil olmak üzere, çeşitli branşlardan uzun süredir emekli doktor olduğunu göstermektedir.

•        İzlanda’da yapılan kapsamlı bir araştırma, test pozitif kişilerin% 50’sinin hiç “semptom” göstermediğini, diğer% 50’sinin ise “çok ılımlı soğuk benzeri semptomlar” gösterdiğini tespit etti. İzlanda’daki verilere göre, Covid19’un ölüm hızı, mil başına aralık, yani grip aralığında veya altındadır. İki test pozitif ölümden biri “olağandışı belirtileri olan bir turist” idi. (Daha fazla İzlandaca veri)

•        İngiliz Daily Mail gazetecisi Peter Hitchens, “Bu büyük paniğin aptalca olduğuna dair güçlü kanıtlar var. Buna rağmen, özgürlüğümüz yine de kırpıldı ve ekonomimiz sakatlandı. “Hitchens, İngiltere’nin bazı bölgelerinde polis dronlarının“ zorunlu olmayan ”doğa yürüyüşlerini izleyip rapor ettiğini belirtiyor. Bazı durumlarda, polis dronları insanları hoparlörlerden “hayat kurtarmak” için eve gitmeye çağırıyor. (Not: George Orwell bile bunu önceden düşünmemişti.)

•        İtalyan gizli servisi sosyal huzursuzluk ve ayaklanmalara karşı uyarıyor. Süpermarketler yağmalanıyor ve eczanelere baskın düzenleniyor.

•        Bu sırada Profesör Sucharit Bhakdi, Alman Başbakanı Dr. Angela Merkel’e Açık Mektubunu açıkladığı bir video (Almanca / İngilizce) yayınladı.

30 Mart 2020 (II) 

Birçok ülkede Covid19 ile ilgili olarak “tedavinin hastalıktan daha kötü olabileceğine dair kanıtlar artmaktadır”.

Bir yandan, sözde nozokomiyal enfeksiyonlar, yani sadece hafif hasta olabilen hastanın hastanede kazanma riski vardır. Avrupa’da yılda yaklaşık 2.5 milyon hastane enfeksiyonu ve 50.000 ölüm olduğu tahmin edilmektedir. Alman yoğun bakım ünitelerinde bile, hastaların yaklaşık% 15’i suni solunumda pnömoni dahil olmak üzere bir nozokomiyal enfeksiyon geçirir. Hastanelerde giderek antibiyotiğe dirençli mikroplar sorunu da var. 

Başka bir yönü, Covid19 hastalarında giderek daha fazla kullanılan kesinlikle iyi niyetli ancak bazen çok agresif tedavi yöntemleridir. Bunlar özellikle steroidlerin, antibiyotiklerin ve anti-viral ilaçların (veya bunların bir kombinasyonunun) verilmesini içerir. Zaten SARS-1 hastalarının tedavisinde, bu tür bir tedavinin sonucunun, böyle bir tedaviden daha kötü ve daha ölümcül olduğunu göstermiştir. 

Kaynak: Facts about Covid-19

Çeviri: Yeryüzü Postası


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir