Anasayfa / Arşiv / Üretim sürecinde cinsiyetçiliğe karşı dayanışma

Üretim sürecinde cinsiyetçiliğe karşı dayanışma

Solidarity against sexism on the shop floor

IWW üyesi Angel Gardner iş yerlerinde cinsiyetçilikle mücadele için bazı doğrudan eylem yöntemleri sunuyor.

Restoran ve perakende sektöründe çalıştığım bu 14 yılda öğrendiğim bir şey varsa o da iş yerlerinde cinsel şiddet ve cinsiyetçiliğin ortadan kalkmadığıdır. Belki de siz cinsel olarak nesneleştirilmeye daha toleranslı hale geldiniz. Belki de size kur yapılmasından veya bu yönlü yorumlarda bulunulmasından rahatsız olmanızın sizin aşırı iffetli bir ahlakçı ya da umutsuzca miadını doldurmuş olduğunuz anlamına geleceğinden korkuyorsunuzdur. Gerçek ise cinsel şiddet ve cinsiyetçiliğin tamamen güç ile ilgili bir durum olduğudur. Bu tip durumlarda haklarımızı savunurken kendimizi rahatsız hissediyoruz çünkü bunu yaparken güç ilişkilerini sorguluyoruz; sadece iş yerinde de değil aynı zamanda toplum içindeki güç ilişkilerini de.

Bu, iş yerinde cinsel şiddet ya da cinsiyetçilik midir?

  • Bölge müdürü sana ve 40 yaşındaki kadın iş arkadaşına “Kızlar toplantı için bize kahve yapar mısınız?“ diye sorar.
  • Müdür iş yerindeki bütün kadınların, özellikle küçük beden seçilmiş üzerinde “İyi Zaman Geçirmek için ……. Çağırın” yazan sıkı baby doll tişörtler giymesini şart koşarken erkeklere bedenlerine oturmak zorunda olmayan düz beyaz polo tişörtler giymelerini söyler.
  • Perakende bir giyim mağazasındaki eğitiminiz sırasında satış yapabilmek için potansiyel müşteriler ile flört etmeniz söyleniyor. Bunu rahatsız edici buluyorsunuz ve satış yapmak için profesyonel anlamdaki bütün çabalarınıza rağmen bir süre sonra “yeterince arkadaş canlısı” olmadığınız için bir köşeye çekiliyorsunuz.
  • Geleneksel anlamda çekici, düzenli bir müşteri sizin mesainiz boyunca barda oturuyor ve sizi izliyor ve görünüşünüz hakkında sizi rahatsız eden yorumlarda bulunuyor. Ona buna bir son vermesini söylediğinizde size aslında gururunuzun okşanması gerektiğini söylüyor. Patronunuz bu durumu savsaklıyor ve adamın ilgisini takdir eden iş arkadaşlarınız bu durumdan hoşlanmadığınız için sizin garip olduğunuzu söylüyor.

Cevap: Eğer bu hareket, tavır ve davranışlardan herhangi biri bile sizi rahatsız ediyorsa bunlarla uğraşmak zorunda değilsiniz. Herkesin kendisini rahat hissettiği seviye farklıdır. Bazı iş arkadaşlarınız “kızım”, “tatlım” diye çağrılmaktan rahatsız olmazken, kendilerine “kadın” veya herhangi bir cinsiyete özgü zamirle hitap edilmesi bazılarının ağırına gider. Çalışma arkadaşları arasında kalıplaşmış cinsiyet rollerini zorlayan farklı üniforma beklentileri potansiyel olarak düşmanca bir çalışma ortamı yaratan cinsiyetçi uygulamalardır. Müşterilerle flört etmek hiç bir zaman zorunlu olamaz sadece bir seçimdir. Bazı insanlar ilgiden hoşlanabilir ve görünüşlerini sergileyerek ve flört ederek daha iyi bahşiş aldıklarını düşünebilir fakat herkes aynı şekilde etkileşime girmek zorunda değildir. Bu şekilde etkileşime girmeyen insanları kendilerini rahatsız hissettikleri konularda azarlamak bir taciz ortamı yaratır.

İş yerinizdeki bir uygulamanın ya da kişinin düşmanca bir iş ortamı yarattığını mı düşünüyorsunuz? Yasal yollara başvurmak her zaman tek veya en iyi çözüm değildir. Cinsiyetçi uygulamalara, hareketlere veya kişilere iş arkadaşlarınızla birlikte kolektif olarak karşı durmak çoğu zaman mücadele etmek için en güvenli ve en güçlü yol olabilir. Teknik olarak yasal olmamasına rağmen şirketler için bir kişiden intikam almak bir grup işçiden almaktan daha kolaydır. Ayrıca cinsel taciz davaları genellikle şirketlerin kadınları ağır biçimde eleştirerek, hırpalaması ile sonuçlanır ve mağdur için oldukça travmatik olabilir. Yasal süreçlerin çözümlenmesi uzun süreler alabilir ama iş yerinizde doğrudan eylem yapmak derhal [sonuç verir]. İşçiler, cinsel taciz ve cinsiyetçilik ile mücadele etmek için bir araya geldiğinde iş yerini geriye çekerek güçleniriz ve aynı zamanda karşılıklı güven ve saygı yaratarak iş arkadaşlarımızla daha sıkı bağlar kurarız.

İş yerimde cinsiyetçilik ve taciz ile nasıl mücadele ederim?

  • Sizin kaygılarınızı paylaşan ve/veya onlara karşı ilgili olan iş arkadaşlarınızla bir koalisyon kurun. Cinsel taciz sendikalı veya sendikasız herkesi aynı şekilde etkiler o yüzden hiç bir olası müttefiği dışlamayın.
  • Sürekli suç işleyen kişilerin mağazalara girmesini yasaklayın ve bu yasağın diğer iş arkadaşlarınız tarafından uygulandığından emin olun.
  • Cinsel taciz konusunda (belki ne olduğunu tanımlamak bile olabilir) patronunuzla bir grup olarak yüzleşin ve bu konuyu çok ciddiye aldığınızı ve onun da alması gerektiğini anlamasını sağlayın.
  • Kendisini tacize uğramış, zorlamaya maruz kalmış veya rahatsız hissettiğinde iş arkadaşlarını desteklemeyi reddeden işçilerle yüzleşin. Onlarla hareketlerinin (sınırlara saygı duymamak)  ve kelimelerinin (“çok büyük bir olay değil”) etkisi üzerine bire bir konuşun ve duygularınızı samimi ama profesyonel bir şekilde ifade edin.
  • Mesai arkadaşlarından birinin cinsiyetçi bulduğu her uygulama, kıyafet zorunluluğu veya beklentisi fikir birliğine varılsın veya varılmasın ele alınmalıdır. Eğer işiniz gereği siz sıkı baby doll tişörtler giymek zorundayken erkekler polo tişört giyebiliyorsa siz de baby doll yerine polo tişört giyebilmelisiniz.

İlk olarak Industrial Worker’da Mart 2011’de yayınlanmıştır. Femenins’den alınmıştır.

Çeviri: Yeryüzü Postası

Adresi kontrol edin

Aaron Bushnell’in Gazze ile Dayanışma Eylemi Üzerine – Crimethinc

“Yöneten sınıfımızın normal olmasına karar verdiği şey bu” 25 Şubat Pazar günü, bir kişiden [1] …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir