Anasayfa / Arşiv / İş Yavaşlatma Rehberi

İş Yavaşlatma Rehberi

Go-slow guide

Patronların karşılamak istemediği talepleri olan işçiler, grev yapmak yerine kolektif bir şekilde iş yavaşlatma eylemi başlatabilirler. Bu makalede iş yavaşlatma eylemiyle ilgili tavsiyeler ve ipuçları veriyoruz.

Çalışma hızının hep birlikte kasıtlı olarak yavaşlatılması eylemiyle patronların kârları işçilerin ücretleri zarar görmeden düşürülür. Eğer bu eylem yapılırken herkes birbiriyle dayanışma içinde kalırsa bireylerin kurban olarak seçilmesinin de önüne geçilir.

İş yavaşlatma eylemleri uzun ve onurlu bir geçmişe sahiptir. Örnek olarak şunları verebiliriz:

1899’da İskoçya Glasgow’daki organize olmuş rıhtım işçileri, ücretlerinde %10’luk bir artış talep ettiler ancak patronların taleplerini reddetmeleriyle greve gittiler. Tarım işçileri arasından grev kırıcı olarak çalışmaları için bazı işçiler getirildi ve bundan dolayı liman işçileri yenilgiyi kabul etmek ve eski ücretleriyle işe dönmek zorunda kaldı. Ancak işe dönmeden önce sendikalarının sekreterinden şunları duydular:

“İşinize eski ücretlerinizle geri döneceksiniz. İşverenler, grev sırasında birkaç hafta yerimizi alan tarım işçilerinin çalışmalarından memnun olduklarını defalarca tekrarladılar. Ama onları çalışırken gördük. Bir gemiyi bile yürütemediklerini ve taşıdıkları malların yarısını düşürdüklerini gördük; kısacası, onlardan ikisi bizim birimizin yaptığı işi anca yapıyordu. Bununla birlikte, işverenler bu işçilerin çalışmaları ile büyülenmiş gibiydiler. Öyleyse aynı şeyi yapmak dışında yapacak bir şeyimiz yok. Tarım işçilerinin çalıştığı gibi çalışalım.”

Bu öneriye harfi harfine uyuldu. Birkaç gün sonra ise patronlar sendika sekreterine arabulucular gönderdi. Arabulucular ona liman işçilerine önceden olduğu gibi çalışırlarsa patronların %10’luk maaş artışı vermeye istekli olduklarını söylemesi için yalvardılar.

Yüzyılın başında Indiana’da bir demiryolunda çalışan bir grup işçiye, ücretlerinden kesinti yapılacağı söylendi. İşçiler hemen küreklerini demirci dükkanına götürdüler ve kepçelerden iki inç kestirdiler. İşe döndüklerinde patronlarına ‘’kısa maaş, kısa kürek’’ dediler.

Libcom tarafından Industrial Workers of the World’un yayınladığı bir yazıdan düzenlenmiştir.

Çeviri: Yeryüzü Postası

Adresi kontrol edin

Aaron Bushnell’in Gazze ile Dayanışma Eylemi Üzerine – Crimethinc

“Yöneten sınıfımızın normal olmasına karar verdiği şey bu” 25 Şubat Pazar günü, bir kişiden [1] …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir