Anasayfa / Haberler / Almanya’da Amazon işçileri iş koşullarının düzeltilmesi talebiyle 2 günlük greve çıktı

Almanya’da Amazon işçileri iş koşullarının düzeltilmesi talebiyle 2 günlük greve çıktı

Almanya’da Amazon işçileri, Ver.di sendikasının çağrısıyla geçtiğimiz hafta 2 günlük greve çıktı. Pazar günü gece vardiyasıyla startı verilen grevde Amazon’ un Bad Hersfeld, Koblenz, Rheinberg, Werne ve Leipzig işletmesinde yüzlerce işçi, pazartesi ve salı olmak üzere 48 saat süreyle iş bıraktı.

Grev geçtiğimiz haftalarda Ver.di sendikası tarafından toplu iş sözleşmesi talebiyle değişik eylemlerle başlatılan “İyi ve Sağlıklı İş” kampanyasının devamı olarak gündeme gelmişti.

Sendika tarafından yapılan açıklamaya göre pazartesi günü Rheinberg lojistik deposunda 400- 450 işçi iş birakırken, Leipzig de de benzer bir katılım gerçekleşti. Ayrıca Kovid-19 salgını nedeniyle alınan önlemlerden dolayı greve katılamayan işletmelerde ise işçiler değişik eylemlerle destek verdiler.

Ver.di sendikasında perakende ve online satış sektöründen sorumlu olan Orhan Akman yaptığı açıklamada, “Artık vitesi ileri alıyoruz çünkü Amazon sorunu idrak etmemekte direniyor ve şirketin çıkarları için işçilerin sağlığını tehlikeye atıyor” dedi.

Son dönemlerde Bad Hersfeld işletmesinde 30-40 işçi koronavirüse yakalanmış ancak tekel yönetimi Winsen işletmesinde gündeme gelen korona vakalarında olduğu gibi burada da salgın ile ilgili açıklama yapmamış ve alınan/alınmayan önlemler üzerine bilgi de vermemişti. Sendika Amazon’u hem işçilerin hem ailelerinin hem de bölge sakinlerinin güvenliğini ve sağlığını tehlikeye atmakla suçluyor.

Ver.di ile Amazon Tekeli arasında süren mücadelenin 7 yıllık bir geçmişi var. Amazon çalışanları sendikaları ile birlikte toplu iş sözleşmesi, ücretlerin arttırılması, süresiz iş sözleşmesi ve daha iyi çalışma koşulları için mücadele ediyorlar. Ancak Amazon diğer ülkelerde olduğu gibi Almanya’da da perakende ve online satış sektöründe geçerli olan toplu iş sözleşmelerine ve dolayısıyla işçi ücretlerini arttırmaya yanaşmıyor. Tekel, kendinin ve çalışanlarının lojistik sektöre dahil olduklarını ve bu sektöre göre en üst düzeyde ücretlendirme yaptığını iddia ediyor ve “Toplu sözleşme olmadan da adil ve sorumluluk taşıyan bir işveren olduğunu” savunuyor.

İşçiler en asgari talepler için mücadele ederken dünyanın en zengin insanı olan Amazon Şirketi CEO’su Jeff Bezos’un serveti yaklaşık 172 milyar dolara ulaştı. (Kaynak: Evrensel)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir