ABD’de eylemcilere yönelik sivil faşist saldırılar başladı: New Mexico’da eylemcilere yönelik açılan ateş sonucu bir kişi yaralandı

ABD’de George Floyd’un ırkçı polis tarafından öldürülmesi sonrasında başlayan eylemler devam ederken faşist gruplar eylemcilere yönelik organize saldırılara başladı.

Bir çok ülkede polis şiddetine ve ırkçılığa karşı başlayan eylemlerde köle tüccarlarının veya sömürgecilik ya da ırkçılığın simgesi haline gelmiş kişilere ait heykellerin eylemciler tarafından hedef alınması sonrasında faşist gruplar heykelleri korumak için organize olmuşlardı. Faşist çeteler ABD’de bir çok heykelin önünde nöbet tutmaya başladı.

Cumartesi günü Proud Boys isimli faşist çetenin üyesi oldukları belirtilen bir grup Seattle’da kurulan Capitol Hill Otonom Bölgesi’nde provokasyon girişiminde bulundu. Büyük Amerikan bayrakları taşıyan faşistler eylemciler tarafından engellendi.

Proud Boys çetesi üyeleri Capitol Hill Otonom Bölgesi civarında provokasyon ve saldırılarını sürdürdü. Bir eylemci otonom bölge dışında dolanan bir grup silahlı çete üyesinin saldırısına uğradı. Dört kişi tarafından darp edilen adamın telefonu çete üyeleri tarafından gasp edildi.

ABD’nin New Mexico eyaletine bağlı Albuquerque kentinde, Güney ve Kuzey Amerika’nın 16. yüzyılda İspanyollar tarafından işgalinin mimarlarından, eyaletin bulunduğu bölgenin eski sömürge valisi Juan Onate Salazar’ın heykelinin kaldırılması için düzenlenen protestoda, bir eylemci silahlı bir faşist tarafından vurularak yaralandı.

Salazar’ın heykelini kaldırılması isteyen eylemciler “New Mexico Sivil Muhafızları” isimli grup tarafından engellenmeye çalışıldı. Sosyal medyada yayınlanan görüntülerde eylemi provoke etmeye çalışan bir kişinin eylemciler tarafından uzaklaştırılmak istendiği sırada ateş açtığı görülüyor. Açılan ateş sonucu yaralanarak hastaneye kaldırılan kişinin sağlık durumun hala kritik olduğunu belirtildi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir