Fransa’da on binlerce kişi, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı yine sokaktaydı

Fransa’da Paris başta olmak üzere bir çok kentte on binlerce kişi, ırkçılığa ve polis şiddetine karşı sokağa çıktı.

Eylemin çağrısı Fransa’da 2016 yılı Temmuz ayında Paris yakınlarındaki Persan bölgesinde gözaltına alınması sırasında jandarma tarafından boynuna basılarak katledilen Adama Traoré için kurulan “Adama İçin Adalet Kolektifi” ve ” Siyahların Hayatı Değerlidir” hareketi tarafından yapıldı.

Eyleme yönelik yasaklama kararına rağmen Paris’teki Republique Meydanı’nda toplanan on binlerce kişi, ırkçılığı ve polis şiddetini protesto etti. Eylemciler “Adama için adalet”, “Katil polis”, “Polis şiddetine hayır”, “Adalet yoksa barış yok” sloganları attı. Eylemde Adama Traoré’nin ablası yaptığı konuşmada “Küçük kardeşimin maruz kaldığı şiddeti kınıyoruz. Kardeşim George Floyd gibi ‘nefes alamıyorum’ dedi.” ifadelerini kullandı.

Republique Meydanı’nda gerçekleşen ve 15 bin kişinin katıldığı belirtilen miting sonrasında Opera Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen eylemcilere polis saldırdı. Saldırı sonrasında eylemciler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Paris’teki eylemlerde en az 26 kişi gözaltına alınırken, bir kişinin gözaltına alınmak istenmesi eylemcilerin yoğun direnişi ile engellendi.

Bir grup faşistin provokasyon girişimi de eylemciler tarafındna püskürtüldü. Faşistlerin bir binanın çatısına astığı pankart da eylemciler tarafından indirildi.

Paris’in yanı sıra Marsilya, Lyon, Grenoble gibi kentlerinde de eylemler yapıldı. Lyon’daki eylemde de polisle eylemciler arasında çatışma yaşandı.

Adama Traoré 19 Temmuz 2016’da polis tarafından kimlik kontrolü bahanesiyle karakola götürülmek üzere bindirildiği polis aracında hayatını kaybetmişti. Olayın ardından yapılan ilk açıklamalarda, Adama’nın rahatsızlandığı ve ilk yardım ekibine teslim edildiği belirtilmişti. Daha sonra ise Traore’nin, doktor müdahale etmeden önce polis aracında hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir