ABD’de “Nefes Alamıyorum” isyanı 13. gününde: Seattle’da bir kişi eylemcilere silahla saldırdı

yazar:

kategori:

Minneapolis’te George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından ABD’de başlayan “Nefes Alamıyorum” isyanı 13. gününde sürüyor. Minneapolis, Los Angeles, Washington, New York başta olmak üzere pek çok eyalette eylemler gerçekleştirildi.

Virginia eyaletinde eylemciler, Amerikan İç Savaşı sırasında Konfederasyon Ordusu komutanlarından olan ırkçı Williams Carter Wickham’ın anıtını yıktı. Cumartesi akşamı gerçekleştirilen eylemler sırasında eylemciler 129 yıllık heykeli yıktı ve tabanına da grafiti çizdi. Wickham heykeli, 1891 yılında Virginia’nın başkenti Richmond’da dikilmişti. Richmond, 1861-1865 İç Savaş sırasında kölelik taraftarı güney eyaletlerin başkenti olarak gösteriliyordu. Wickham, Konfederasyon ordusunun generali ve politikacıydı.

Seattle’da eylemin gerçekleştirdiği alana araçla gelen bir kişi kalabalığın arasına daldı. Daha sonra araçtan inen sürücü eylemcilere tabancasıyla ateş açtı. Saldırıda en az bir kişinin yaralandığı, yaralının hastaneye kaldırıldığı, saldırganın ise gözaltına alındığı belirtiliyor.

Öte yandan ABD’de pek çok sağlık çalışanı, açık mektup yayımlayarak, koronavirüse yönelik sağlık endişeleri bahane edilerek ülke genelindeki protestoların engellenmemesi çağrısında bulundu. Bin 200’den fazla imzanın yer aldığı açık mektupta ırksal adaletsizliğe yönelik protestoda bulunan kişilere uygulanan zarar verici yöntemlerin azaltılması talep ediliyor.

Eylemler nedeniyle New York, Chicago ve Philadelphia’da ilan edilen sokağa çıkma yasakları kaldırıldı. ABD Başkanı Donald Trump ise protestoların devam ettiği Washington’da ulusal muhafızların geri çekilmesi talimatını vermek zorunda kaldı. Ayrıca Denver ve Seattle’ın ardından Portland’da da göstericilere karşı biber gazı kullanımı yasaklandı


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir