ABD’de “Nefes Alamıyorum” isyanının 9. günü: Teslim olup dizlerinin üstüne çöken bir kişi polis tarafından öldürüldü

yazar:

kategori:

Minneapolis’te George Floyd’un polis tarafından boğularak öldürülmesinin ardından ABD’yi saran isyan dalgası 9. gününde devam ediyor.

New York’ta 3 gecedir saat 20.00’den sonra uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen binlerce kişi şehrin değişik bölgelerinde toplanarak Floyd için adalet çağrısı yaptı. Öğleden sonra Brooklyn ve Manhattan’da başlayan eylemlere katılım kitlesel oldu. Polis ve eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Yasak nedeniyle polis Brooklyn köprüsünden kente girişleri kapatıldı. Manhattan adası dışında gün içinde Brooklyn’de, Williamsburg’da, Staten Island’da 50 ila 100 kişilik gruplar halinde eylemler de düzenlendi.

Washington sokaklarında Beyaz Saray’ın karşısındaki ulusal muhafızlar tarafından yapılan yığınak genişletildi. Eylemler kentte sokağa çıkma yasağının başladığı saat 23.00’den sonra da devam ederken, protestocular ellerindeki cihazlarla Beyaz Saray’a ve çevresindeki binalara, “Nefes alamıyoruz”, “Katil polisleri durdurun” ve “Polisin askeriyeleşmesini durdurun” yazıları yansıttı.

Öte yandan bugüne kadarki eylemlerde 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındığı belirtiliyor.

San Francisco’da Sean Monterrosa adında bir eylemci yağmalanan bir dükkandan kaçmaya çalışırken, bir anda durup diz çökerek ellerini başının üstüne koyup teslim olmasına rağmen, polis tarafından silahla ateş edilerek öldürüldü. 22 yaşındaki Monterrosa’yı öldüren polisin, “Belindeki çekicin alt kısmını silah zannettiği” şeklinde ifade verdiği ortaya çıktı!


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir