Fransa banliyölerinde isyan yayılıyor

Fransa’da devam eden sokağa çıkma yasağı süresince, Paris çevresinde yoksulların yaşadığı banliyölerde polisin şiddeti ve kışkırtıcı uygulamaları nedeniyle başlayan isyan sürüyor. Özellikle göçmenlerin ağırlıklı olarak yaşadığı yoksul semtler günlerdir polis ve göstericiler arasında çatışmalara sahne oluyor.

Polisin çarşamba gece saatlerinde motorsikletli bir gence çarpması ve sokağa çıkma yasağı gerekçesiyle genci tartaklaması sonrasında Villeneuve-la-Garenne adlı semtte başlayan çatışmalar kısa sürede Paris yakınlarındaki Gennevilliers, Clamart, Champigny-sur-Marne banliyöyelerine sıçradı.

Gencin bacağından ağır yaralandığı olayın ardından Villeneuve-la-Garenne’de gençler hava fişek atarak protesto etmiş, polisin gazlı ve mermili saldırısı sonrası olaylar arabaların ve çöp bidonlarını ateşe verildiği bir isyana dönüşmüştü.

Polis çatışmalarda şu ana kadar en az 13 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. Paris’in yanı sıra Roubaix, Tourcoing ve Limoges’da da polis ve göçmen gençler arasında çatışmalar yaşanıyor.

Fransız hükümeti isyanın büyümesi korkusunu şimdiden dillendirmeye başladı. Fransa İçişleri Bakanı göçmen semtlerinde yaşanan isyanın 2005’teki, “banliyö isyanı” ile kıyaslanamayacağını ama protestoların yayılma eğiliminde olduğunun ifade etti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir