ABD’de fast food işçileri kişisel korunma gereçleri verilmediği için greve gitti

Patronların ısrarla kişisel korunma gereçleri sağlamadığı yerlerde hem koronavirüs vakaları hem de direnişler patlak veriyor. Amazon, Purdeu, General Electric, Whole Foods ve çeşitli hastanelerdeki hemşirelerin daha önce yaptığı gibi dün de ABD’nin Kaliforniya eyaletinde fast food işçileri greve gitti. Yüzlerce işçinin iş bırakmasının asıl nedeni, işyerlerinde yeterli koruma ve koruyucu gereçler olmaması ve patronların işçileri gereksiz riske atması. İşçiler kişisel korunma gereçleri taleplerine ücretli hastalık iznini de ekledi.

Democracy Now haber sitesinin bildirdiğine göre Latin kökenli halkın yoğun olduğu Kaliforniya San Jose şehrinde greve katılan Irving Gaza, durumu şöyle anlattı: “Burada hayatını riske atan benim. Arabalara servis yapan benim. Halkla çok yakın mesafede iş gören benim. McDonald’s ne bana ne de diğerlerine tehlike tazminatı ödüyor. Ne maskemiz ne de başka bir korunma aracımız bulunuyor.”

Pek çok çalışanın korunmasız ve hastalığa maruz kalacak bir şekilde çalıştığına dikkat çeken yemek işçileri sendikası “United Food and Commercial Workers Union”, bir bildiri yayımlayarak Trump yönetiminin yemek işçilerine zorunlu korunma kuralları çıkartması için çağrıda bulundu.

Sendikanın çağrısında bütün müşterilerin de maske takmasının zorunlu hale getirilmesi, herhangi bir zamanda lokanta ya da işyerine girebilecek müşteri sayısının belirlenmesi, sosyal mesafe kuralına uyulması zorunluluğu, mikrop temizleme ve diğer temizlik zorunlulukların getirilmesi ve bütün işçiler için kişisel korunma gereçleri sağlanması bulunuyor.

Greve şu ana kadar 30 restoranın katıldığı bildirildi. (Kaynak: sendika.org)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir