Paris’te itfaiyeciler polisin engelleme çabalarına rağmen yürüyüş gerçekleştirdi

CGT ve UNSA üyesi itfaiyeciler dün Paris’te eylem gerçekleştirdi. Sendika bayrakları ve itfaiyeci üniformalarıyla gelen binlerce işçi emeklilik haklarına yönelik saldırıyı protesto etti.

İtfaiyeciler işlerinin zorluğuna dikkat çekmek için yanmaz kıyafet giyinmiş iki kişiyi ateşe verdiler. Republique Meydanı’nda toplanan binlerce itfaiyecinin yürüyüşüne polisin izin vermemesi üzerine çatışmalar yaşandı. İtfaiyeciler emeklilik yasasına karşı özgün kamu hizmeti verdikleri için greve çıkamazken mücadelenin parçası olduklarını eylemleriyle ortaya koydular.

Polis de bundan dolayı eylemin başından itibaren baskı ve tacizlerle tutumunu ortaya koydu. Yürüyüş başı polis kordonuyla tutuldu ve yürüyüş engellenmeye çalışıldı. İtfaiyecilerin buna karşılığıysa polis barikatlarına yüklenmek oldu. Polisin saldırıları birçok yerde püskürtülürken eylem kararlılığı korundu. Polis göz yaşartıcı gaz bombaları, tazyikli su ve plastik mermilerle birçok noktada saldırırken itfaiyecilerin barikatlara yüklendiği yerlerde göğüs göğüse mücadele verildi.

Polisin saldırıları sırasında plastik mermiyle yaralanan işçiler oldu. TOMA’nın üzerine çıkıp oturan bir itfaiyecinin direkt kafasına nişan alınarak yaralanması üzerine öfke arttı. İtfaiyeciler, polisin çelik bariyerlerine yüklendi ve saldırıyı gerçekleştiren polis birliğiyle çatıştı. Bunun üzerine polis, ses ve gaz bombalarıyla saldırarak bölgeyi boşaltmaya çalışsa da uzun süre işçiler geri adım atmadı.

Zaman zaman bariyerler arasından polislerle temas sağlandı. Militan tutum karşısında polisin çaresiz kaldığı gözlemlendi. Polis eylem boyunca geri çekilerek dengeyi korumaya çalıştı. Polis saldırılarında yere düşen işçilere çevredekiler hemen sahip çıkarken polis gözaltına almaya cesaret edemedi. Kitlenin birlikte ve kararlı duruşu karşısında polis dağılırken küçük gruplar halinde kalan polis birlikleri itfaiyecilerden kaçmak zorunda kaldı. İşçilerin direngenliği ve barikata yüklenme cesareti polis saldırılarının altını boşalttı.

Polis terörü sırasında çekim yapan gazeteciler de hedef alındı. Ayağından yaralanan bir gazeteciye gönüllü sokak sağlıkçıları müdahele etti.

Eylem akşam saatlerinde polisin geri çekilmesinin ardından emeklilik yasasına karşı mücadelenin süreceği ve diğer eylemlere katılım çağrısıyla bitirildi. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir