Gezi Davası’nın 5. duruşması görüldü: Osman Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Osman Kavala’nın tutuklu, 15 kişinin ise tutuksuz yargılandığı Gezi Davası’nın 5. duruşması bugün Silivri’de görüldü. 

Duruşmada ilk söz alan Osman Kavala’nın Avukatı Köksal Bayraktar TKP eski üyesi ihbarcı Murat Papuç’un dinlenmesinin usul yönünde kanyuna aykırı olduğunu belirtti. Bayraktar “Murat Papuç’un verdiği ifadeleri yok hükmündedir. Bu yüzden heyetinizin reddi gerekmektedir. Ayrıca bu söylediklerim Türkiye’nin 12 en büyük barosu tarafından ortaya konmuştur. Sadece baroların değil, kamu vicdanının tespiti de budur. Tanık bizden kaçırılıyor. Nerede dinlendiği belli değil. Kanuna aykırı elde edilen delile dayanılamaz. Bu nedenle yüksek heyetinizi CMK 24 ve 25. maddelerine uyarak reddediyoruz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra söz alan Avukat Turgut Kazan ise “Hayati tehlikesi var” denilerek, gizli bir yerde ve avukatlar olmaksızın dinlenen Murat Papuç’un sanık müdafilerine LinkedIn adlı siteden davet gönderdiğini belirtti. Kazan “Murat Papuç Avukat Aslı Kazan’a, Evren İşler’e davet gönderiyor. Murat Papuç izlediği birinci yolla mahkemeyi yanıltmıştır ve mahkeme de bu konuda yanlış karar almıştır. İkinci yolla ise, sanık müdafileri açısından tehdit oluşturmaya başlamıştır. Bu kişi hakkında suç duyurusunda bulunmanız gerekir” şeklinde beyanda bulundu.

Avukat Fehmi Demir ise Ali İsmail Korkmaz’ın katili Mevlüt Saldoğan’ın dosyaya mağdur larak katılımının kabul edildiğini hatılatarak, “Ali İsmail Korkmaz’ın katili, hapis cezası almış, bir katli adam öldürdüğü için mağdur olarak davaya kattınız” dedi. Mahkeme Başkanı ise “Taş ve sopayla yaralandığı için o yönden katılma kararı verildi” dedi. Ardından söz alan Ali İsmail Korkmaz ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan  “Az önce bahsedildi, yargılama aşamasında da Korkmaz ailesinin avukatıydım. Taş ve sopa yaralanması nedeniyle olduğunu söylediniz. Gezi ile ilgili şikayeti rapor alması ile elde edilmiş. Saldoğan’ın aldığı rapor, ayak baş parmağının zarar görmesi nedeniyledir. O ayak bir cinayet silahıdır. Ali İsmail’i öldüren o tekmeyi o kadar şiddetli atmış ki ayak parmağı yaralanmış. Aldığı raporun gerekçesi de budur. Taş, sopa diye bir şikayeti de yoktur. Tek şikayeti işlediği cinayet nedeniyle işinden atılması ve mağdur olduğunu iddia etmesidir. Katılma kararına dayanak ettiğiniz sağlık raporuna konu yaralanma, cinayet nedeni ile oluşmuştur” dedi.

Ardından Avukat Özgür Karaduman söz aldı ve “İddianamenin neden mesnetsiz ve adil yargılama yapılmasına olanak tanımadığını bir önceki heyete ayrıntılı biçimde anlatmıştık. Heyetiniz arada değişiklik yaptı, bunu tekrarlamak istemiyorum. Ancak tanık dinleme usulü de dahil olmak üzere pek çok hukuka aykırı kararınızın altında bu iddianame var” dedi.

Avukat Özgür Karaduman ise ihbarcı Murat Papuç’un TSK’dan akıl sağlığı bozuk olduğu için ayrıldığını belirtti. Karaduman’ın “Bugün yayınlanan bir haberden sosyal medyayı takip ettiğinizi de gördük. Gezi karşıtı paylaşımları beğendiğiniz iddia ediliyor” ifadeleri üzerine ise Mahkeme Başkanı, “Benim hesabım yok, bana ait değil” dedi. Karaduman bunun üzerine “Siz de sanıklar gibi fake hesap mağdurusunuz o zaman” yanıtını verdi.

Verilen aranın ardından mahkeme reddihakim talebine ilişkin kararını açıkladı. Mahkeme başkanı reddihakkm talebini reddetti. Avukatlar karara tepki göstererek salonu terk etti. Avukatlar salonu terk ederken, “Avukatlara muhtaç olacaksınız” diyerek mahkeme heyetine tepki gösterdi. Avukatların kararı sonrası izleyiciler de alkışlayarak mahkemeyi protesto etti. İzleyicilerin tepkisi üzerine mahkeme heyeti izleyicilerin  solondan çıkarılmasına karar verdi.

Tutuklu yargılanan Osman Kavala ve diğer sanıklar avukatları dışarı çıkartıldığı için beyanda bulunmayacaklarını ifade etti. Duruşma sonucunda Osman Kavala’nın tutukluluk halinin devamına karar verilerek dava 18 Şubat 2020 tarihine ertelendi.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir