Finlandiya’da on binlerce sanayi işçisi grevde

yazar:

kategori:

Finlandiya’da bugün sanayi işçileri greve çıkıyor. Sanayi patronlarıyla sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde uzlaşmaya varılmaması üzerine 100 bin emekçi, bugün saat 6.00’dan itibaren greve başladı.

Finlandiya ve İskandinavya ülkelerinde sanayi iş kollarındaki sözleşmeler diğer sektörlerde çalışan işçiler ve emekçiler için önem taşıyor.

Diğer işkollarındaki sendikalar, sanayi sektöründe toplu sözleşmelerin sona ermesini bekliyor ve aynı oranda zam talep ediyor.

Grevin nedeni işverenlerin çalışanlardan yılda 24 saat ücretsiz çalışmalarını dayatmaları. 2016 yılında işverenler, dünya piyasasında “diğer tekellerle rekabet” edebilmeleri için çalışanların “fedakarlık” yapmasını istemişlerdi.

Sendikalar, patronların dayanmalarına boyun eğmiş ve yılda 24 saat ücretsiz çalışmayı kabul etmişti. Bu yılın ekim ayında başlayan yeni toplu sözleşme görüşmelerinde işverenler, 24 saat ücretsiz çalışma uygulamasına devam edilmesini isterken sendikalar karşı çıktı.

Sanayi patronları, uygulamanın kaldırılması durumunda üretim maliyetinin yüzde 4 oranında artacağını iddia ediyor. (Kaynak: Evrensel)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir