Kolombiya’da başlayan eylemlerde 3 kişi yaşamını yitirdi

Kolombiya’da işçi sendikaları, öğrenci birlikleri, çeşitli yerli toplulukların “ulusal grev” çağrısı ile 21 Kasım’da başlayan eylemler sürüyor. Başkent Bogota başta olmak üzere birçok şehirde sağcı Ivan Duque hükümetinin politikalarına karşı eylemler düzenleniyor.

Eylemlerin , Kolombiya’da 1977’deki grevden bu yana en geniş çaplı protestolar olduğu belirtiliyor. Eylemlere yönelik polis saldırılarında şu ana kadar en az üç kişi hayatını kaybetti 122 kişi de yaralandığı açıklandı. Kolombiya Savunma Bakanı Carlos Holmes Trujillo ise protestolarda 146 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Devlet Başkanı Duque, başkent Bogota’da sokağa çıkma yasağının ilan edildiği eylemlere ilişkin, hükümetin diyalog masasına oturacağını söyledi ve sosyal reform sözü verdi.

Eylemciler, sağcı devlet başkanı Ivan Duque’nin ‘ekonomik reform paketi’ adı altında yürürlüğe sokmak istediği, emekçiler için şartları daha da zor hale getirecek politikalara karşı çıkıyor. Eyleme katılan öğrencilerin gündeminde ise üniversitelerde yaşanan polis şiddeti ve yolsuzluklar var. Öte yandan, yerli halk, insan hakları aktivistleri ve silah bırakan eski FARC (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) gerillalarına yönelik cinayetler ve hükümetin bunlara yönelik politikaları da protesto ediliyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir