Mültecilerin geri gönderilmesini kolaylaştıran yasa tasarısı mecliste

Mültecilerin geri gönderilmesini kolaylaştıran hükümlerin de yer aldığı 95 maddelik Torba Yasa Teklifi 18 Kasım’da meclise sunuldu. AKP milletvekilleri Cemil Yaman ve Kemal Çelik tarafından meclise sunulan teklifte, “gönüllü mültecilerin” desteklenmesi karşılanması öngörülüyor.

Teklifte Yabancılar ve Uluslararası Kanunu’nun 7. maddesine yasal olmayan yollarla Türkiye’ye giriş yapan yabancıların “kabul edilmeyen yolcu” kapsamına alınacağı ve işlemleri sonuçlanıncaya kadar sınır kapılarında bekletilebilecekleri düzenlemesi getiriliyor. Böylece Irak, İran, Afganistan gibi ülkelerden gelen mültecilerin belirsiz süreler boyunca sınır kapılarında kurulacak kamplarda tutulmasının önü açılmış oluyor.

Kanun’un 9. maddesinde yapılan değişiklikle ise Türkiye’ye girmesinde sakınca görülen yabancıların ülkeye girişinin yasaklanması için “Türkiye dışında olma şartı” kaldırılarak Türkiye’de ikamet eden Uluslarası Koruma Kanunu kapsamındaki yabancıların bu maddeye göre sınır dışı edilebilmesinin önü açılıyor.

Teklifte ayrıca sınır dışı kararı alınmış ve menşe ülkesine gönüllü dönmek isteyen mültecilerin desteklenmesine ilişkin düzenlemeleri öngörüyor. Öte yandan teklifte idari gözetimi sonlandırılan göçmenlerin Türkiye içerisinde takip edilebilmelerini sağlayan düzenlemeler yer alıyor.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir