Anasayfa / Haberler / Irak’ta eylemler sürüyor: En az 40 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var

Irak’ta eylemler sürüyor: En az 40 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce yaralı var

Irak’ta başkent Bağdat başta olmak üzere ülke genelinde birçok kentte eylemler devam ediyor.

Ekim ayının başından beri devam eden eylemlerde dün (25 Ekim) en az 40 kişi hayatını kaybederken, yüzlerce kişi de yaralandı.

Başkent Bağdat’ta polis, Tahrir Meydanı’nda toplanan eylemcilere ses bombası ve göz yaşartıcı gaz attı. Burada en az sekiz kişi hayatını kaybetti.

Sekiz eylemciden en az beşinin polisin kullandığı göz yaşartıcı gazın isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Irak kolluk kuvvetleri, Bağdat’ta hükümet binalarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye ilerlemek isteyen eylemcilere de müdahale etti.

Irak İnsan Hakları Komisyonu yetkilisi, yaşanan çatışmalarda en az iki kişinin hayatını kaybettiğini, 95 kişinin de kişinin yaralandığını açıkladı.

Başkent Bağdat’taki Yeşil Bölge, hükümet binaları, parlamento ve yabancı diplomatik temsilciliklerin merkezi olarak biliniyor.

Ülkenin güneyindeki Nasiriya kentinde ise binlerce kişi yerel hükümet binasını ateşe verdi. Buradaki eylemlerde Şii milislerin açtığı ateşte en az dokuz kişi hayatını kaybetti.

Irak Başbakanı Adel Abdulmehdi, 24 Ekim günü yaptığı açıklamada halkın protesto hakkını kullanmakta özgür olduğunu ancak şiddet eylemlerine müsamaha gösterilmeyeceğini söylemişti.

Abdulmehdi, herhangi bir anayasal alternatif olmadan hükümetin istifa etmesinin Irak’ı daha büyük kargaşaya iteceğini savunmuştu.

Irak’ta işsizlik, yolsuzluk ve kamu hizmeti yetersizliği nedeniyle 1 Ekim’de Bağdat’ta başlayan protestolar hızlı bir şekilde ülkenin güneyindeki şehirlere yayılmıştı.

Eylemlerde en az 157 kişi hayatını kaybetmiş, 6 binden fazla kişi de yaralanmıştı.

Irak yönetimi eylemleri yatıştırmak için kabine değişikliğine gitmiş, genç işsizler için yeni fırsatlar yaratma ve yolsuzluğa bulaşan yöneticilerin yaygınlaşması gibi vaatler vermişti.

Açıklanan reform paketinin ardından yaklaşık iki hafta boyunca eylemler durulsa da, hükümetin istifası talebiyle 25 Ekim günü bazı şehirlerde toplanma çağrısı yapılmıştı.

Iraklı yetkililer eylemleri bastırmak için internet kesintileri, protestocuların tutuklanması ve gazetecilerin hedef alınması gibi yollar izlemişti. (Kaynak: Gazete Karınca)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir