Endonezya’daki ırkçılık karşıtı eylemlerde 20’den fazla kişi hayatını kaybetti

Endonezya’nın doğusundaki Papua eyaletinin Wamena kentinde, ırkçılık karşıtı protestolarda çıkan çatışmada en 20 kişi hayatını kaybetti. Yerel basındaki haberlere göre, eyalette bir lise öğretmeninin Papua yerlisi öğrencilere “maymun”, “köpek” gibi ırkçı hakaretlerde bulunması üzerine, Wamena kentindeki gösterilerde çıkan çatışmada en az 20 kişi yaşamını yitirdi. Çatışmalarda 65 kişinin yaralandığı ve ölenler arasında bir askerin olduğunu, onlarca göstericinin gözaltına alındığı belirtiliyor.

Lise öğretmeninin derste, Papua yerlisi bir öğrenciye ırkçı yorumda bulunduğu iddiası sonrasında, başlayan gösterilerde bazı hükümet binaları ve araçları ateşe verilmişti. Ülkede, 17 Ağustos Bağımsızlık Günü etkinliklerinde Surabaya’da Papualı öğrencilerin sözlü ve fiziksel ırkçı saldırıya uğradığı iddia edilmişti.

Kutlamalara katılmadığı belirtilen öğrencilerin gözaltına alınması ise Batı Papua ve Papua eyaletinde tepkiyle karşılanmıştı. Bunun üzerine Eylül ayı başında kitlesel protestolarda göstericilerle güvenlik güçleri arasındaki çıkan çatışmada bir asker ve iki sivil yaşamını yitirmişti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir