Johannesburg’da cinsel saldırı ve kadın cinayetlerine karşı kadınlar sokağa çıktı

Güney Afrika’da büyük şirketlerde yaşanan çok sayıda cinsel saldırı ve kadın cinayeti sonrasında kadınlar öfkesini sokaklara taşıdı. #SandtonShutdown etiketiyle Twitter’da örgütlenen kadınlar, Sandton’daki Johannesburg Borsası (JSE) dışında toplandılar.

Birgün’ün haberine göre eylemciler, Güney Afrika’daki şirketlerin uzun süredir kadınları ve siyahi insanları sömürdüğünü ilan etti ve şirketlerden sorunları çözmek için daha fazla çaba göstermeleri gerektiğini belirtti. Eylemcilerden yapılan açıklamada, “Siyah kadınların Güney Afrika’daki aşırı yoksulluk sıkıntısını taşıması tesadüf değil” dendi.

Eylemciler hükümetin toplumsal cinsiyete dayalı şiddet konusunda olağanüstü hal ilan etmesi gerektiğini söyledi. Yürüyüşü düzenleyenlerden biri olan Mandisa Khanyile, JSE’de listelenen firmaların karlarından% 2 vergi almasını istediklerini söyledi. “Bu para cinsiyete dayalı şiddet fonlarına gitmeli” dedi. “Gerçekten kadın cinayetlerinden acı çekiyoruz ve güvertede tüm ellere ihtiyacımız var ve“ Business South Africa ”bundan muaf değil.”

Nelson Mandela’nın partisi olan iktidardaki Afrika Ulusal Kongresi’nin (ANC) Kadın Kolları Başkanı Bathabile Dlamini da protestolara destek için Sandton’daydı. Dlamini’nin bölgeye gelmesiyle eylemciler önceki Cumhurbaşkanı Jacob Zuma’yı tecavüzle suçlayan Khwezi’nin ismini bağırdılar.

Asıl adı Fezekile Ntsukela Kuzwayo olan Khwezi, 2005 yılında eski cumhurbaşkanı Jacob Zuma’yı ona tecavüz etmekle suçlamış, Zuma davadan beraat etmişti. Süreçte ANC Kadın Kolları Başkanı Dlamini, Zuma’ya desteğini ilan etmişti. Kuzwayo ise 2016 yılında vefat etmişti.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, kadın cinayetleri ve ülkedeki Nijerya asıllıı göçmenlere karşı işlenen nefret suçlaru yüzünden Birleşmiş Milletleri’n bu ay sonu yapılacak açılış törenine katılmayacağını açıkladı.

Güney Afrika’da Perşembe günü yayınlanan suç rakamları, tecavüz de dahil olmak üzere cinsel suçların bu yıl yüzde 4,6 oranında arttığını gösterdi. Güney Afrika Polis Teşkilatı’nın suç istatistiklerinde geçtiğimiz yılda 2.771 kadının öldürüldüğü ortaya çıktı.

Ayrıca aynı dönemde kadınlara yönelik 36.597 cinsel suç rapor edilmiştir. Cinsiyete dayalı şiddet, birkaç kadının katledilmesinden sonra, kadınların cinsel tacizde bulunduğunu iddia eden kadınları da gören bir diğer kadın hareketine neden olan acımasız cinayetleri izleyen bir olay oldu.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir