Şili’de 17 bin Walmart işçisi greve çıktı

Amerikalı perakende tekeli Walmart Şili’deki 17 binden fazla işçi, bugün ülkenin tarihindeki en büyük özel sektör grevlerinden birini başlattı.

Grev, yeni otomatların devreye sokulmasının sonucunda kitlesel işten atmalara ve işte kalan işçiler için “çok işlevli” bir çalışma rejiminin dayatılmasına karşı başlatıldı.

Yerel basında yer alan haberlere göre, şirketin toplam 400 civarındaki mağazasından 124’ü süresiz kapanmış durumda, diğer 276’sında ise aralıklı iş bırakma eylemleri yapılacak.

Walmart patronları tarafından otomatik kasiyerlerin ve diğer yeni ekipmanların kullanıma sokulması, bu yıl Şili’deki en az 2 bin aileyi geçimsiz bıraktı.

İşçi kıyımına ve çalışma koşullarının ağırlaştırılmasına karşı işçiler 25-27 Haziran’da ezici çoğunlukla “grev” demesine rağmen (patronla işbirliği yaptığı belirtilen) sendika, süreci ağırdan aldı, grev ancak bugün başlatılabildi.

2017 yılında da Walmart işçileri benzer bir grev oylamasına giderek “grev” demiş, sendika oyalamcı taktiklerle grevi fiilen iptal etmişti.

Şu an yaşanan anlaşmazlığın temel nedeni, kullanıma sokulan yeni otomatlar ve bununla birleşik olarak işçilere dayatılan ağırlaştırılmış çalışma koşulları.

Örneğin daha önce kasiyerlik yapan işçiler, otomat kasaların kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, yerleri temizlemekten, rafları yeniden doldurup düzenlemeye, gerek duyulduğunda otomat kasalarla ilgilenmeye kadar farklı bir kaç işi bir arada yapmaya zorlanmaktalar.

Buna karşılık işçiler, artan iş yükünün ücretlere yansıtılmasını talep ediyorlar. Yapılan görüşmelerde sendika yüzde 4 oranında bir zam talebini masaya kydu. Patronlar yüzde 3’ü dayattı. Görüşmeler bu nedenle sonuçsuz kaldı. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir