İtalya’da liman işçileri Yemen’deki savaşa karşı silah taşıyan gemiyi yüklemeyi reddetti, greve gitti

İtalyan’nın Cenova şehrinde bulunan limanda işçiler Riyad’ın Yemen savaşını protesto etmek için silah taşıyan bir Suudi gemisini yüklemeyi reddetti. Liman işçileri geminin Cenova’daki limandan ayrılması talebiyle greve gitti.

Suudi Arabistan gemisi Bahri-Yanbu’nun günün sonuna kadar Cidde’ye gitmesi beklenirken, teslimat geç kaldı. Limana tamamen yanaşmasına engel olmak için yapılan başarısız girişimlerden sonra, dün limana varan gemi burada protestolar ile karşılandı.

İşçilere, malzemelerin Yemen’deki sivillere karşı kullanılacağını ifade eden insan hakları savunucuları da destek verdi. Eylemde savaş ve silah ticaretine karşı dövizler taşındı.

İşçiler adına yapılan konuşmalarda “Yemen’de olan bitenler konusunda suç ortağı olmayacağız” denildi. Liman yetkilileri, protestocuların askeri amaçlarla kullanılacağını düşündükleri jeneratörlerin gemiye alınmasının engellenmiş olduğunu, ancak bazı önemli olmayan malların hala yükleneceğini açıkladı. Sendika liderleri durumu konuşmak üzere limanın yöneticileriyle buluşacak.

Gemi Belçika’da silahlarla doldurulmuştu. Ancak benzer bir protesto sonucu Fransız limanında ilave silah alması engellendi.

BM, Suudi Arabistan liderliğinde sürdürülen 4 yıllık savaşı bugün dünyanın en kötü insani felaketi olarak nitelendiriyor. Bu yıl sonunda savaş sonucu ölümlerin 230 bine varması bekleniyor. Hükümetin iktidardaki popülist eğilimli koalisyonunun bir parçası olan İtalya’nın 5 Yıldız hareketi, hükümetin Suudi krallığı ile olan silah anlaşmalarını sona erdirmek için yıllarca mücadele etti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir