Fransa’da kamu emekçileri greve çıktı

Fransa’da eğitim, sağlık, demiryolu, havayolu, vergi daireleri gibi kamu alanında çalışan emekçiler greve çıktı ve sokak eylemleri gerçekleştirdi.

Kamuda örgütlü CGT, CFDT, FO, FSU, Solidaires, Unsa, FA-FP, CFE-CGC, CFTC sendikalarının çağrısıyla Fransa genelinde 150 noktada gerçekleşen grev ve eylemlere 250 bin emekçinin katıldığı açıklandı. Eylemlerde, kamu hizmetlerinde “reform” adı altında 13 Mayıs’tan itibaren senatoda görüşülecek olan yasa tasarısı protesto edildi.

Söz konusu tasarıyla, hizmet sektöründe 2022 yılına kadar 120 bin kadronun tasfiyesinin planlandığı açıklanırken Macron hükümeti 1 Ocak 2020’de yürürlüğe girmesi için yazdan önce reform projelerinin kabul edilmesini istiyor. Yasa tasarısının meclisten geçmesi durumunda maaş ve kıdemlerin kişiselleştirilip kamuda sözleşmeli çalışmanın yaygınlaşacağı belirtildi.

Marsilya, Lyon, Nantes, Toulouse, Strasbourg, Nice, Valence, Grenoble, Clermont-Ferrand’ın aralarında olduğu birçok kentte kitlesel eylemler gerçekleştirilirken Paris’te düzenlenen yürüyüşe ise 30 binden fazla emekçinin katıldığı açıklandı. Saat 14.00’te Denfert-Rocherau’dan Ulusal Meclis’e doğru Vauban Meydanı’na yüründü. Yürüyüş boyunca reform projelerinin kaldırılması istenirken, eğitimde, sağlıkta kötü çalışma koşullarına dikkat çekilerek herkesin hizmetinde, her alanda, herkes için, eşit hizmet talepleri yükseldi.

Grevler hastanelerin acil servislerinde, anaokulları, ilk ve ortaokullarda, devlet dairelerinde etikili olurken havayollarında da kısa ve uzun menzilli uçuşların yüzde 30 iptal edildiği açıklandı. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir