‘Soy Tükenmesi İsyanı’ Lozan’da köprüleri trafiğe kapattı

İsvçre’nin Vaud kantonunun başkenti Lozan’da iklim için eylemlerini sürdüren “Extinction Rebellion” (Soy Tükenmesi İsyanı) köprü kesme eylemi gerçekleştirdi. Şehir merkezindeki köprüler birer saat ile izinsiz bir şekilde eylemciler tarafından trafiğe kapatıldı. Pazartesi sabahı 8-9 saatleri arası Tren istasyonuna giden Chauderon Köprüsü trafiğe kapatılırken eylemciler, köprüyü işgal ederek gruplar halinde oturma eylemi yaptı. Polisin saldırı tehditlerine rağmen eylem sonuna kadar devam ettirildi.

Çarşamba günü de şehir merkezindeki en işlek köprü olan Bel-Air eylemciler tarafından işgal edildi. İki koldan gelen eylemciler tarafından yeşil renkli “Eylem veya nesil tükenme” ve “Vatandaşlar için! Hükümete karşı!” sloganlarının yazılı olduğu pankartlar ve beyaz bayraklar taşındı. 300’ün üzerinde kişinin katıldığı eylemde, eylemciler öğlen yemeğini köprü üzerinde yedi. Taleplerin tekrarlandığı ve bir saat süren eylem bir köprünün tekrar trafiğe açılmasıyla son buldu.

“Extinction Rebellion” kendisini şiddet içermeyen sivil itaatsizlik kullanan uluslararası bir hareket olarak tanıtıyor. İlk olarak İngiltere’de 31 Ekim 2018’de, Parlamento Meydanı önünde Hükümetin aleyhine eylem yapan hareket, çok kısa sürede binlerce katılımcıya ulaşarak farklı eylem biçimleri gerçekleştirdi. Şimdiyse Avrupa’nın yanı sıra Afrika, Amerika, Asya ve Avustralya’da “Extinction Rebellion” adında eylem grupları oluşmuş durumda.Bu Lozan’daki “Extinction Rebellion” üyelerinin ilk eylemleri.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir