Sudan’da genel grev ilan edildi, eylemciler ordunun ana karargahına girdi

yazar:

kategori:

Sudan’da Sudan Meslek Odaları (SPA), tüm ülkede genel grev ilan etti. Sudan Meslek Odaları’ndan (SPA) yapılan açıklamada, yönetim geçici sivil bir hükümete teslim edilinceye kadar ülke genelinde genel grev ilan edildiği belirtildi. 

Açıklamada, grevin yargı, mühendislik, tarım, veterinerlik, eğitim ve taşıma gibi özel ve kamudaki meslek gruplarını kapsadığı vurgulandı. Grevle birlikte başkent Hartum’daki ulusal ordunun merkez yerleşkesi çevresinde protesto ve gösterilerin sürdürüleceğine dikkat çekildi. Dünden bu yana düzenlenen gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı beşe çıktı.

Dün Sudan’da Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’e istifa çağrısı yapmak için toplanan göstericiler, ordunun ana karargahının bulunduğu yerleşkeye girmişti. 

Son 4 aydır ülke genelinde yapılan gösterilerin en büyüğü olduğu belirtilen dünkü protestolarda yüzlerce kişi ilk kez ulusal ordu merkez yerleşkesine girmiş, yerleşkedeki bina çevresinde toplanan protestocular, orduya Beşir yönetimini devirerek ülkedeki krize müdahale etmesi çağrısında bulunmuştu. Dünkü gösterilerin, 19 Aralık’ta başlayan protestoların en yoğunu olduğu belirtiliyor.

Sudan’da hayat pahalılığı, yakıt ve nakit sıkıntısına tepki olarak ve Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir’in görevi bırakması talebiyle 19 Aralık’tan bu yana rejim karşıtı gösteriler düzenleniyor.

Eylemlerde bugüne kadar hükümete göre 32, Uluslararası Af Örgütüne göre 51 kişi hayatını kaybetti.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir