Anasayfa / Haberler / Meksika’da otomotiv işçilerinin fiili grevi 3. haftasında

Meksika’da otomotiv işçilerinin fiili grevi 3. haftasında

Meksika’nın ABD sınırındaki Matamoros kentinde otomotiv fabrikalarında 3 hafta önce başlayan fiili grev, diğer iş kollarına da yayılmış durumda.

ABD’nin Teksas eyaleti ile sınır komşusu olan, daha çok ihracata yönelik ve otomotiv ağırlıklı montaj sanayinin bulunduğu ve yaklaşık 70 bin işçinin çalıştığı Matamoros’taki 45 fabrikada patlak veren fiili grev, bütün bölgeyi harekete geçirmişti. Pek çok fabrikada fiili grevlerin hayata geçirilmesiyle eylemler yayılmıştı.

Kızıl Bayrak’ın haberine göre başta yüzde 100 zam talep eden işçiler daha sonra mücadelelerini “yüzde 20 zam ve 32 bin peso bonus” talebiyle sürdürdü. İşçiler bunlara ek olarak 40 saatlik çalışma haftası talep ediyor.

Patronların ve uzlaşmacı sendikanın karalama kampanyaları işçilere geri adım attırmazken, farklı iş kollarından fabrikalara da eylemler yayıldı.

Grevleri “yasa dışı” ilan ederek işçiler üzerinde baskı kurmaya çalışan Meksika burjuvazisi ve politikacılar, son dönemde ise geri adım atmak durumunda kaldı. İlk olarak uzlaşmacı sendikaya geri adım attıran ve grev çağrısı yapmak durumunda bırakan işçiler, patronlarını da taleplerini kabul etmeye zorluyor.

12 Ocak’tan itibaren 3 haftayı aşkındır süren grev dalgası sonucu 20’ye yakın fabrikada işçilerin talepleri kabul edilse de onlarca fabrikada grevler devam ediyor. Bununla birlikte fabrikalarda patronların toplu işçi kıyımı ve fabrikaları kapatma tehditleri de devreye sokulurken, işçilerin kararlı direnişi sermayeyi bir süreliğine daha geri adım atmaya zorlayabileceğine işaret ediyor.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir