Anasayfa / Haberler / Macaristan’da ‘köle yasası’na karşı ülke çapında eylem

Macaristan’da ‘köle yasası’na karşı ülke çapında eylem

Macaristan’da binlerce kişi Budapeşte başta olmak üzere pek çok şehirde hükumetinin yürürlüğe sokmak istedikleri “köle yasası”nı bir kez daha protesto etti.

Cumartesi (19 Ocak) günü gerçekleşen mitinglere, çeşitli siyasi partiler, sendikalar, demokratik kitle örgütleri ve öğrenciler katıldı.

Budapeşte’nin merkezinde yaklaşık 2.000 kişi toplanırken, diğer şehir ve kasabalarda eylemler gerçekleştirildi. Kimi yerlerde yol kapatma eylemleri gerçekleşti.

Gösteriler geçen ay, patronların işçilere yılda 400 saat fazla mesai yapabilmesini ve ödemeleri üç yıl ertelemelerini sağlayan yasanın çıkması sonrasında başladı.

Sendikalar, hükumet tarafından “köle yasasını” geri çekilmemesi, işçilerin ücretlerinde, diğer haklarında ve emeklilik koşullarından iyileştirme yapılmaması halinde genel grev yapacağını ilan ediyor.

Öte yandan Cuma günü, Macaristan’ın batısındaki Audi fabrikasında yaklaşık 4.000 çalışan düşük ücretlerle karşı iki saatlik bir “uyarı grevi” düzenledi. İşçiler ücretlerinin çok düşük olduğunu ve aylık %18 oranında zam yapılması gerektiğini dile getiriyorlar. Zammın her bir işçi için 75 bin forintin (268 doların) altına düşmeyecek şekilde yapılmasını talep ediyorlar. İşçiler aynı zamanda her işçi için en az ayda bire denk gelecek şekilde hafta sonu tatili istiyorlar.

Geniş çapta popüler olan hükümet, fazla mesai reformunun adil olduğu konusunda ısrar ediyor ve istekli işçilere, Orban’ın göçmenlik karşıtı politikası tarafından daha da artan Macaristan’daki emek sıkıntısından daha fazla para kazanmalarını ve faydalanmalarını sağlıyor.

Müttefikleri ayrıca, delil sunmadan protestoların, Orban’ın Avrupa’ya ve AB’nin devlete yönelik eleştirisini kitlesel göçün arkasında olmakla suçladığı liberal hayırsever olan milyarder George Soros tarafından desteklendiğini iddia ediyor.

Sendikalar tarafından 5 Ocak’ta da ülke çapında eylemler gerçekleştirilmişti.

Macaristan’da binlerce kişi çalışma saatlerini arttıran yasaya karşı yürüdü

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir