İspanya’da emeklilerden maaş artışı için eylemler

İspanya’nın 200 kadar kentinde emekliler, “kamusal haklarının korunması ve en düşük emekli maaşının 1080 Euro’ya yükseltilmesi“ talebiyle sokağa çıktı.

Aylar önce protestoların başladığı Bask şehri Bilbao’daki eyleme 25 bin kişi katıldı. Madrid’te de işçi sendikalarının da desteklediği eylemlere binlerce kişinin katıldı.

“Emekliler Kamusal Sistemi Koruma Koordinatörlüğü”nün çağrısıyla düzenlenen gösterilerde, Valladolid, Barcelona, Sevilla, Valencia ve Coruna yüksek katılımla öne çıkan diğer şehirler oldu.

Başkent Madrid’te şehir merkezinde toplanan emekliler, “onurlu maaş” yazılı pankartla yürüdü.

Yapılan açıklamalarda, son yıllarda ülkeyi yöneten gerek sağ gerekse sol görüşlü siyasi partilerin emeklilerin temel sorunlarına çözüm üretemediği vurgulandı.

Emekliler, en düşük maaşın 1080 Euro olmasını, ilaçlar için ödenen yüzde 10 ila yüzde 20’lik katkı payının kaldırılmasını ve diş sağlığı tedavilerinde devlet yardımı yapılmasını öncelikli talepleri olarak sıraladı.

İspanya’da yaklaşık 9 milyon emeklinin aylık ortalama maaşı 932 Euro olurken, „sosyalist“ hükümet emeklilere vergi indirimi gibi bazı kolaylıklar sağlamayı vaat etmişti.

“Onurlu maaş“ talebiyle İspanya geneline yayılan protestolar, Ocak ayında Bilbao şehrinde başlamıştı. (Kaynak: Yaşanacak Dünya)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir