Alexis’in katledilişinin 10. yılında Yunanistan’da gün boyu eylemler

yazar:

kategori:

15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos’un (Alexis) polis tarafından katledilmesinin 10. yıl dönümünde Atina başta olmak üzere Yunanistan’ın pek çok yerinde gün boyu eylemler gerçekleşti.

Atina’daki eylemler dün (6 Aralık) öğle saatlerinde başladı. Saat 11.30 gibi Atina Ulusal Teknik Üniversitesi (Politeknik) önünde toplanan yüzlece öğrenciye polis saldırdı. Polis saldırsına karşı eylemciler direnişe geçerken gözaltına alınanlar olduğu öğrenildi. Eylemler ilerleyen saatlerde Exarchia bölgesinde yoğunlaşırken polis saldırısna karşı direniş uzun süre devam etti.

Eylemler saat 18.00’de yapılan çağrı ile akşam saatlerinde büyüyerek sürdü. Gece yürüyüşü için binlerce kişi Exarchia’da toplanırken bu eyleme de polis saldırdı. Polis saldırısının ardından çatışmalar gece boyunca sürerken gün boyunca devam eden eylemlerde çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Öte yandan Selanik’te de saat 13.00’te başlayan eylemlerde polis saldırdı. Eylemciler polis saldırısına karşı barikat kurarak direnirken eylemler ve çatışmalar gün boyunca devam etti.

Alexandros Grigoropoulos 6 Aralık 2008’de arkadaşı Nikos Romanos ile Atina’nın Exarcheia bölgesinde otururken yanlarına gelen polislerden birinin ateş etmesi sonucu hayatını kaybetmişti. Alexis’in 15 yaşında katledilişinden sonra Atina başta olmak üzere Yunanistan’ın birçok şehrinde iki hafta süren bir ayaklanma patlak vermişti. (Kaynak: enoughisenough14.org)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir