25 Kasım kadın yürüyüşü’nde polis saldırısı ve direniş

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma gününde, İstanbul Taksim’de gerçekleşen yürüyüşe polis saldırdı. Öğle saatlerinden itibaren Beyoğlu, polis tarafından ablukaya alındı. Polis, İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm yollarda barikat kurdu, Galatasaray Meydanı’na çıkan cadde trafiğe kapattı.

Saat 17.00 sularında alkışlar, zılgıtlar, bando ve tamburlar eşliğinde, slogan atarak yürüyüşe geçmek isteyen kadınlara polis biber gazıyla saldırdı. Polis saldırısına rağmen dağılmayan kadınlar Tünel Meydanı’nda zılgıtlar, bando ve tambur eşliğinde slogan attılar.

Polisin yürüyüşe izin vermemesi üzerine basın açıklamalarını yapmayacaklarını duyuran kadınlar “Bizi tünele sıkıştıramazlar. Her yerdeyiz. Sokaklarda, sosyal medyada sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Şimdi dağılıyoruz ama İstiklal’in ara sokaklarında toplanmaya devam edeceğiz.” açıklaması yaptılar.

Tünel Meydanı’ndan dağılmaya başlayan grup İstiklal’in ara sokaklarında tekrar toplanmaya başladı. Mis Sokak’ta toplanan kadınlar burada basın açıklamasını okudu. Kadınların her gün her yerde erkekler tarafından şiddete maruz bırakıldığı belirtilen basın açıklamasında “Her gün şiddetle veya şiddet tehdidiyle kuşatılmış şekilde hayatlarımızı sürdürdüğümüz bu ülkede çok iyi öğrendiğimiz bir şey var: Erkek şiddetinin de erkek şiddetini kadınları birbirlerinden ayrıştırarak ‘haklı göstermeye’ yeltenen bu düzenin de bahanesi çok” denildi.

Kadınlar “Kadınları değil erkek şiddetini engelle” sloganlarıyla eyleme son verirken, dağılma anında yeniden polisin biber gazlı saldırısına maruz kaldı.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir