Anasayfa / Haberler / Cumartesi Anneleri 709. haftada İHD önünde bir kez daha kayıplarının hesabını sordu

Cumartesi Anneleri 709. haftada İHD önünde bir kez daha kayıplarının hesabını sordu

Cumartesi Anneleri eylemlerinin 709. haftasında da İHD İstanbul Şubesi önünde toplandı. Bu hafta gerçekleşen eylemde gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman’ın akıbetini sordu

700. haftadan beri Cumartesi Anneleri’nin eylemlerini Galatasaray Meydanı’nda gerçekleştirilmeleri polis tarafından engelleniyor. Bu hafta da kayıp yakınları basın açıklamasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nin bulunduğu Çukurluçeşme Sokak’ta gerçekleştirdi.

Ellerinde karanfiller ile kayıplarının fotoğraflarını taşıyan Cumartesi Anneleri’ne birçok insan hakları savunucusu destek verdi.

Bu haftanın metnini gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren okudu. Eren sözlerine şöyle başladı:

“Uluslararası hukuk ilkeleri uyarınca devletler, kendi egemenliği altında bulunan topraklarda yaşam hakkı ihlallerini önleyecek tüm tedbirleri almak, ihlalin gerçekleşmesi halinde ise ceza adaletini sağlamakla yükümlüdür. Türkiye’de yüzlerce insan gözaltında kaybedilmesine rağmen akıbetleri açıklanmadı, suçun fail ve sorumluları hiçbir zaman etkin bir biçimde soruşturulmadı, yargılanmadı ve hesap vermedi.”

10 haftadır anayasal haklarını kullanamadıklarını söyleyen Eren, “Galatasaray’daki basın açıklamalarımızı engelleme talimatı veren ve bu talimatı uygulayanlar, kamu görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanarak ceza hukuku bağlamında suç işliyorlar” dedi.

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir