İzmir’de işçiler yüksek enflasyona ve düşük ücretlere karşı iş bıraktı

yazar:

kategori:

İzmir’de Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonuna (DİSK) bağlı Genel-İş Sendikası üyesi işçiler yarım günlük iş bıraktı.

İş bırakma eylemi, Konak eski Sümerbank binası önünde saat 13.00’te başladı.

“Krizin faturasını emekçiler ödemeyecek” pankartı taşıyan işçilerin eylemine DİSK’e bağlı sendika üyelerinin yanı sıra, HDP ve CHP İzmir milletvekilleri ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Eyleme katılan binlerce işçiye seslenen Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan, yaşamanın her geçen gün işçi ve emekçiler için daha da zorlaştığını belirterek, “Cumhurbaşkanlığı Yönetiminin ilan edildiği 100 günlük eylem planında işçi sınıfının sorunlarına değinilmemiştir. Değinilmediği gibi işçi sınıfının kazanımlarına göz dikildiğini düşünmemize neden olacak düzenlemeler söz konusudur” dedi.

İşsizliğin 6 milyonu aştığını ve çok büyük bir toplumsal sorun haline geldiğini vurgulayan Çalışkan, “Artık her evde işsiz var. Enflasyon son 15 yılın en yüksek seviyesinde. Temel tüketim maddelerinin fiyatı iki katına çıktı. Artık ücretler faturalara ve kiraya zor yetmekte” şeklinde konuştu.

Talepler: Ücretler iyileştirilmeli, zamlar geri çekilmeli

İşçilerin taleplerini sıralayan Genel-İş Başkanı Çalışkan, özetle şunları söyledi:

  • Belediye Kanunu’ndaki norm kadro sınırlamaları kaldırılmalı, belediyeler belediye şirketlerine geçişi yapılan işçileri kadroya alabilmeli
  • Kamuya geçişi yapılan işçiler için KHK ile getirilen sendikal hak kısıtlamaları kaldırılmalı, serbest toplu sözleşme süreci işletilmeye başlanmalı
  • İşçilerin ücretleri 2018 enflasyon tahmini kadar, yani yüzde 20.8 oranında artırılmalı
  • Hakkında herhangi bir soruşturma açılmamış, bir mahkeme kararı olmayan 3 bine yakın Genel-İş Sendikası üyesinin işlerine iade edilmeli
  • Elektriğe, doğalgaza ve temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalı ve fiyatlar sabitlenmeli

‘İşçi sınıfı borçlu değil alacaklıdır’

Genel-İş Başkanı Çalışkan’ın ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da bir konuşma yaptı.

Çerkezoğlu, “Bu ülkede 6 milyonun üzerine çıkan ve her evde bir genç işsizin, üniversite mezunu işsizin olması gerçeğiyle yaşadıklarımızın psikolojik olmadığını görüyoruz. Tek sesli hale getirdikleri medyaları her gün masallar anlatıyor. Ama onların bu pembe tabloları enflasyon gerçeğinin karşısında tuzla buz oluyor” dedi.

“Milli gelirden payını alamayan işçi sınıfı borçlu değil alacaklıdır” diyen Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Yıllardır kârı bizimle paylaşmadınız da şimdi zararı mı bizimle paylaşmak istiyorsunuz? 16 yıldır özelleştirmelerle, tarımın yok edilmesiyle, beton ekonomisiyle ülkeyi bu hale getiren ve bütün bu bunlardan kar eden patronlar ödeyecek. Bu krizin sorumlusu sermayedir ve bu krizin sorumlusu da AKP iktidarıdır, saray rejimidir. Krizin faturasını da onlar ödeyecek.” (Kaynak: Gazete Karınca)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir