Dersim Araştırmalar Merkezi: Dersim’deki orman yangınları bir devlet projesidir

Dersim merkez ile Hozat ilçe arasında olan Geyiksuyu bölgesinde günlerdir süren yangın büyüyerek devam ediyor. Dersim merkez ve ilçelerine kadar sıçrayan yangın geniş bir alanı kapsıyor. Yangının, dün gece yapılan bombardımanla bazı köylerin kırsal bölgelerine kadar yayıldığı belirtiliyor.

Yaylacılar ve bölgedeki ekolojistler, helikopterlerin bombalaması sonucu yangının çıktığını söylüyor. Kentteki yurttaşların oluşturduğu gönüllü yangın söndürme ekipleri çıkan yangınların büyüklüğü karşısında yetersiz kalıyor. İlçe belediyeleri ve valilik ise yangınların söndürülmesi için gerekli çalışmalar yürütmüyor.

Dersim’de 1990’lı yıllarda köylerin yakıldığı dönemden bu yana orman yangınlarının yaşandığını belirten Dersim Araştırmalar Merkezi (DAM) Yönetim Kurulu Üyesi Selman Yeşilgöz, “Bu bir devlet projesidir. Halkı yerinden yurdundan etmek, bölgeyi insansızlaştırmak için uygulanan bir politikadır” diyor.

Tunceli Valiliği’nin bölgeden orman yangını olmadığı yönündeki açıklamasına da tepki gösteren Yeşilgöz, yapılan açıklamayla insanlarla adeta dalga geçildiği görüşünde. Yeşilgöz, ormanların yakılmasının aynı zamanda doğal ortam, ekolojik sistem, bitki türleri ve yaban hayvanların yok edilmesi olduğunu da hatırlatıyor.

Ormanların bilinçli bir şekilde yakıldığını savunan ekolojist Nadir Bulut da yangınlardan birçok bitki türü ve yaban hayvanın etkilendiğini söylüyor. Bulut, “En az 200 yerde lokal bir şekilde yangın sürüyor” bilgisini de paylaşıyor. (Kaynak: Gazete Karınca)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir