“Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” yürüyüşünün 4. günü: Somalı madenci aileleri Zonguldaklı madencilerle

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren Somalı madencilerin ailelerinin yürüyüşleri “Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” sloganıyla 4. gününde devam etti. Zonguldak’a ulaşan Somalı madencilerin aileleri, Kilimli ilçesinde düzenlenen foruma katıldı. Zonguldaklı madencilerin ve ailelerinin de katıldığı forumda, Somalı madencilerin aileleri söz aldı.

Somalı anne Fatma Malkoç adalet bulan kadar mücadelelerinin süreceğini vurguladı ve mücadelelerine destek olma çağrısı yaptı. Malkoç’un ardından Somalı annelerden Gülsüm Çolak konuşma yaptı. Zonguldak’ta yaşanan maden katliamlarına ve kendi yaşadıklarına değinen Çolak, Soma Katliamı dava sürecinden bahsetti. Başta umutlu olduklarını belirten Çolak, davanın hakiminin değişmesini hatırlatarak şunları söyledi: “Dosyaya yetkin hakimi elimizden aldılar. Onların yerine daha önce Elbistan’da yaşanan bir katliamda faillere 10 ay hapis cezası verip daha sonra onu da para cezasına çeviren bir hakimi getirdiler. O gelmeden ünü gelmişti Soma’ya. Karar duruşması Cumhurbaşkanı’nın yemin törenine geliyor diye ertelediler.”

Forumda söz alan, Somalı madencilerden Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak ise kendisinin de çalıştığı ocakta yaşanan katliama yol açan düzen gerçeğine şu sözlerle dikkat çekti: “O ocakta 20 yıldan fazla çalıştım. 2006’da özelleştirilerek yandaşlara peşkeş çekildi. Katliamdan sermaye, siyasal iktidar ve sarı sendika üçgeni sorumludur. Kamu yetkilileri görevlerini yerine getirmedi. Bu üçgen 301 kişinin ölümüne neden oldu.”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir