Anasayfa / Haberler / “Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” yürüyüşünün 2. günü: Somalı anneler, Cumartesi anneleri, Gezi anneleri yan yana

“Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” yürüyüşünün 2. günü: Somalı anneler, Cumartesi anneleri, Gezi anneleri yan yana

13 Mayıs 2014’te gerçekleşen katliamda yaşamını yitiren Somalı madencilerin aileleri “Adaleti Yeryüzüne Çıkaracağız” sloganıyla yürüyüşleri 2. gününde devam etti. Somalı anneler ilk olarak 8 aydır  Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan avukat Selçuk Kozağaçlı için ceza evi önüne gitti. Aileler ve avukatlar tarafından 13.00’te cezaevi önünde bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İki gün önce davamızın karar duruşması görüldü. Biz mahkemeden umutlu değildik. Adaletin sadece mahkeme salonunda yazılı olduğunu ilk günden anlamıştık. 301 canımızı kaybettik ve suçlular 15- 20 yıl ceza aldı. Her bir canımız için iki ay bile etmiyor. Bizler o gömülü topraklardan adaleti yeryüzüne çıkaracağız. Bugün burada olmamızın ayrı bir anlamı var. Selçuk Kozağaçlı dava boyunca bizi hiç yalnız bırakmadı. Biz de onun yanında olmaya geldik. Eşitlik, adalet, hukuk  için mücadele eden oğlumuz Selçuk Kozağaçlı için de adalet istemeye geldik. Ona ve tüm avukatlara teşekkür borçluyuz, bizi yalnız bırakmadılar. Adalet yolculuğumuz sürüyor ve sürecek.”

Abbasağa Parkı Forum

Aileler Silivri’deki basın açıklamalarının ardından Beşiktaş’taki Abbasağa Parkı’nda düzenlenen forumuna katıldı.

Forumda ilk olarak konuşan soma katliamında yaşamını yitiren Uğur Çolak’ın annesi Gülsüm Çolak, “Acaba adalet bizden yana olur mu diye bir umut bekledik ancak adaletin yerini bulmadı, şirket sahibine tekrar ruhsat verildi. Çocuklarımızın bedeli bu olmamalı dedik. Bir tepsi baklava için çocuklara yirmi yıl veriyorsunuz, 301 canın bedeli 15 yıl olmamalı. Biz bekliyorduk ki ‘olası kast’tan müebbet yesinler. O zaman belki yüreğimize su serpilirdi. Yarın yine bir maden ocağında aynı tehditle, aynı baskıyla bu işçilere zulüm yapmayacaklarını nereden bilelim?” ifadelerini kullandı.

Gülsüm Çolak’ın ardından konuşan katliamda hayatını kaybeden madencilerden Bilal Malkoç’un annesi Fatma Malkoç “Biz iki anne olarak adalet aramak için bu yola baş koyduk, buluna kadar yürüyüşümüze devam edeceğiz.” dedi.

Uğur Çolak’ın babası İsmail Çolak ise “Emekli madenciyim. Evladını kaybetmiş bir babayım. Ocaklara ömrümü vermişim. Hayatımı verdiğim ocaklara, oğlumu verdim. Bu en büyük işçi katliamı. 301 kişiyi göz göre göre katlettiler. Bunu asla kader, fıtrat olarak kabul etmiyoruz. Düpedüz katliamdır” dedi.

Somalı annelerle dayanışma için foruma gelen Cumartesi Anneleri adına Hayrettin Eren’in kız kardeşi İkbal Eren “Cumartesi annelerini, gezide yaşamını yitiren çocukların annelerini burada birleştiren adalet arayışıdır. Biz bıkmadan usanmadan adalet arayışımızı cumartesi meydanında sürdüreceğiz. Eğer biz adaleti bulursak inanın herkes bulacak” dedi.

Gezi direnişinde polis tarafından katledilen Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ise  “Bir mahkemede savcı bize dedi ki ‘fazla sokağa çıkmayın’. Biz de dedik ki, adalet yerini bulana kadar sokaklarda olacağız. Ben katiller bulunana kadar her gün sokakta olacağım. Durmayacağız, sonuna kadar mücadele vereceğiz. Birleşirsek kazanacağız.” dedi.

Forumunda son sözü alan Gülsüm Çolak, “Yola çıkarken bana ‘Sen kadınsın otur evde yemek pişir, evini temizle, çocuğuna bak. Ne yapacaksın sen hak, adale arayıp da?’ denildi. Bakıyorsun erkeklere polis baskı uyguluyor, ekmek parasıdır diye korkuyor. Ne yapacağız o zaman? Biz kadınlar birleşerek adaleti söke söke alacağız. Benimle var mısınız Ankara’da buluşmaya?” ifadelerini kullandı.

Ailelerin yürüyüşü 16 Temmuz Pazartesi günü Ankara’da bulunan Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) önünde sona erecek.

Somalı Madenci Ailelerinin Başlattığı Yürüyüşün 1. Günü: Adalet sadece zenginler için varmış, bir kez daha anladık

Aileleri Katledilen 301 Maden İşçisi İçin Yürüyor

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir