Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs: Özgürlük ve direnişin bayrağı yükseliyor

yazar:

kategori:

İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Gününde dünyanın dört bir yanında emekçiler sokaktaydı. Filipinler’in başkenti Manila’da göstericiler Devlet Başkanı Duterte maketlerini yakarken İngiltere’nin başkenti Londra’da ve Newtown Linford’da gösteriler gerçekleşti. Myanmar’da asgari ücretin artışı talebi öne çıkarken, Hong Kong’da çalışma koşullarına dikkat çeken işçiler, bandajlarla alanlara geldi.

Öte yandan dünyanın genelinde anarşist, anti-otoriter ve otonomist grupların etkinliği 1 Mayıs’ta sokaklara yansıdı. Paris ve Atina’da şiddetli çatışmalar patlak verdi, Almanya ve ABD gibi pek ülkelerde resmi sendikaların eylemleri sönük kalırken, anarşist, anti otoriter ve anti faşist grupların kitlesel ve militan eylemleri ön plana çıktı. Bangladeş’teki gösterilerde işçi sömürüsüne, düşük ücretlere ve yoksulluğa karşı mücadele çağrısı yapan anarko-sendikalistlerin korteji dikkat çekti. Endonezya’nın farklı şehirlerinde anarşistlerin kortejlerine binlerce kişi katıldı,

Endonezya

Endonezya’nın farklı şehirlerinde gerçekleştirilen 1 Mayıs eylemlerinde anarşistlerin kitlesel katılımı dikkat çekti. 1 Mayıs’ta Başkent Cakarta’nın yanısıra Bandung, Surabaya ve Jogja’da gerçekleşen eylemlerdeki anarşist kortejlere katılanların sayısı binleri buldu. Cakarta’daki eylemde devlet güdümlü sendikalar anarşistlere saldırırken, Bandung’taki anarşist kortejin yürüyüşü gövde gösterisine dönüştü.

Fransa

Paris’te 1968’in yıldönümünde Bastille Meydanı’nda toplanan binlerce kişi, İtalya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti. Demiryolu ve havacılık işçilerinin grevleri ile işçi ve öğrencilerin militan eylemlerinin sürdüğü bir dönemde gerçekleşen 1 Mayıs’ta Fransız polisi Paris’i adeta abluka altına aldı. Bastille Meydanı’nda anarşist ve anti otoriter gruplardan oluşan 1200 kişi ile polis arasında çatışma çıktı. Uluslararası kapitalist şirketlerin hedef alındığı eylemlerde en az 200 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Yunanistan

Yunanistan’ın başkenti Atina’da resmi sendikalar “Demokrasi, Adalet, Eşitlik, Özgürlük, Barış, İş Hakları” sloganıyla bir miting düzenledi. Öte yandan anarşistlerin Atina Ulusal Teknik Üniversitesi (Politeknik) dışında gerçekleştirdikleri yürüyüşe polis saldırısı gerçekleşti. Polis saldırısı üzerine barikat kuran eylemciler, saldırıya taş ve molotof kokleyli ile cevap verdi. Çatışma saatlerce devam etti.

Almanya

Almanya’da Berlin ve Hamburg başta olmak üzere pek çok yerde Antifa gruplar ve sendikalar ayrı eylemler düzenlendi. Berlin’de binlerce anti faşist kapitalizm, silah ihracatı ve ırkçılığın protesto edildiği bir yürüyüş düzenledi. Eylemciler Almanya’nın silah ihracatını durdurmasını ve ülkedeki bütün sığınmacılara oturum hakkı verilmesini talep etti. Hamburg’ta da soğuk havaya rağmen binlerce anti faşistin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi. Eylemde “Kahrolsun kapitalizm” sloganları atıldı.

Almanya’nın Stuttgart kentinde de iki ayrı 1 Mayıs yürüyüşü yapıldı. Sabah 10’da Marienplatz’dan başlayan ilk yürüyüş Alman Sendikalar Birliği DGB tarafından düzenlendi. 5 binin üzerinde katılım oldu. Anti faşist örgütlerin organize ettiği ikinci yürüyüş saat 12’de Schlossplatz’da başladı. Binden fazla kişinin katıldığı ve “Kapitalizmi Yıkalım” pankartının açıldığı yürüyüşte göçmenler ve taşeron işçilik gündemi öne çıktı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) bu yılki 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarını, “Dayanışma, çeşitlilik, adalet” sloganıyla düzenledi. Bu yılki kutlamalar başta Berlin ve Nürnberg olmak üzere 500 ayrı noktada yapıldı. Alman Sendikalar Birliği Almanya genelindeki gösterilere toplam 340 bin kişinin katıldığını açıkladı.

ABD

Resmi sendikaların 1 Eylül’de “işçi bayramı” olarak kutlama yaptıkları ve 1 Mayıs’a katılmadıkları ABD’nin pek çok eyaletinde 1 Mayıs’ta eylemler gerçekleştirildi. ABD genelinde anarşistler, anti-otoriterler, otonomistler ve diğer anti kapitalist gruplar tarafından eylem ve etkinlikler gerçekleştirildi. ABD’de 1 Mayıs eylemlerine Hamilton, Ontario’daki kiracı grevi ve Arizona’daki eğitim emekçilerinin grevi damgasını vurdu. Newyork’ta öğrenciler yeni bir toplu sözleşme için mücadele eden işçilerle ve Batı Sahil’deki liman işçilerinin greviyle dayanışmak için okul kantinini işgal ettiler.

Yeryüzü Postası

 


Yorumlar

“Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs: Özgürlük ve direnişin bayrağı yükseliyor” için bir yanıt

  1. […] Dünyanın dört bir yanında 1 Mayıs: Özgürlük ve direnişin bayrağı yükseliyor […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir