Nikaragua’da emeklilik reformu eylemlerinde en az 10 kişi yaşamını yitirdi

Orta Amerika ülkesi Nikaragua, çarşamba gününden beri sosyal güvenlik reformuna yönelik protestolarla sarsılıyor. Sputnik Türkiye’nin haberine göre son 3 günde güvenlik güçleriyle yaşanan çatışmalarda en az 10 kişinin öldüğü, 88 kişinin yaralandığı haberleri geldi.

Emeklilik fonuna verilen para artırıldı, maaşlar düşürüldü

Haftabaşında yürürlüğe giren reform paketi, emeklilik fonuna hem işverenlerin hem de çalışanların yapması gereken katkıları artırıyor. Ancak karşılığında verilen maaş ve hizmetleri azaltıyor. Buna karşı başkent Managua’da ilkin emekliler sokağa döküldü. Protestolara işçilerin ve öğrencilerin de katılması gecikmedi.

Haberlere göre protestoların şiddetlenmesi üzerine polis göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Bunun sonucunda en az 10 kişinin öldüğü, 88 kişinin yaralandığı belirtildi. Bazı kaynaklara göre yaralı sayısı 100’ü geçti.

Sandinista hareketinin lideri Daniel Ortega’nın 17 yıl aradan sonra 2007’de tekrar devlet başkanlığına gelmesi Latin Amerika’daki diğer sol hükümetlerin elini rahatlatsa da Ortega neoliberal ekonomik program yürütüyor. (Kaynak: sendika.org)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir