Anasayfa / Haberler / Kadıköy’de belediye işçileri kadro hakkı için eylem düzenledi

Kadıköy’de belediye işçileri kadro hakkı için eylem düzenledi

696 sayılı KHK’yla getirilen düzenlemeyle taşeron işçilerine kadro aldatmacasına karşı DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası, Kadıköy Belediyesi’nin önünde eylem yaparak ayrımsız, koşulsuz kadro istedi. Saat 12.00’de başlayan eylemde “kadro müjdesi” adı altında binlerce işçinin işten atıldığına dikkat çekildi.

“İşten atılmalar durdurulsun!”, “Hak hukuk adalet!”, “Kadro hakkımız söke söke alırız!”, “AKP yasanı al başına çal!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Birleşen işçiler yenilmezler!” sloganlarını haykıran işçiler, belediyenin bahçesinde toplanarak belediyenin yanındaki alana yürüdü.

“AKP kadro değil işten atma getirdi”

Burada Genel-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Sait Tanyeri basın açıklamasını okudu. Taşeron işçilerinin kadro talebinin basıncıyla AKP’nin bu konuda bir düzenlemeye gittiği ifade edilen açıklamada KHK ile yapılan düzenlemenin kadro değil işten atılma getirdiğine dikkat çekildi.

Açıklamanın devamında, belediyede çalışan taşeron işçilerinin kadro dışı bırakılarak belediye şirketlerinde çalıştırılacağı belirtilerek şunlar söylendi: “KHK yayınlanınca ise geçiş sürecine başvuruda emeklilerin, eski hükümlülerin, 4 Aralık sonrası işe girenlerin başvurularının kabul edilmeyeceği ortaya çıkmıştır. Başvuruları kabul edilmeyen işçi arkadaşlarımızın iş akitlerinin feshedileceği bildirilmiştir. Başvurusu kabul edilen işçilerin ise sınav ve güvenlik soruşturmasından geçme mecburiyeti getirilmiştir. Sınav soruları konusunda zaten basına birçok usulsüzlük yansıdı. Hükümet sözcüleri ve çalışma bakanı sınavların formaliteden olacağını, eleme olmayacağını ifade etse de uygulamada bunun böyle olmadığı kamu kurumlarının sınavlarda birçok işçiyi elediği ortaya çıkmıştır.”

“Güvenlik soruşturması” muhalif işçilere karşı

Açıklamada, son iki haftada işçilerin “güvenlik soruşturması” sonuçlarının gelmeye başladığı ve iktidara muhalif olan binlerce işçinin gerekçe belirtilmeden “geçişinin uygun görülmediği” ibareli yazıyla işten atıldıkları aktarıldı. “Kadro müjdesi”nin işçi kıyımına dönüşmesine tepkiler üzerine Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenlemelerin de yeni mağduriyetler yarattığına dikkat çekilerek “En son eski hükümlülerin geçişlerinin yapılmasına yönelik yapılan düzenlemede, eski hükümlülerin geçiş yapılması kamu kurumlarının inisiyatiflerine bırakılırken, belediyeler bu düzenlemenin dışında bırakılmıştır” denildi.

“Taşeron işçilerinin mücadeleden başka yolu yok”

Bu durumda taşeron işçilerinin mücadeleden başka yolu kalmadığı ifade edilen açıklamada, belediyelerin inisiyatif kullanarak işçilerin geçişlerini yapabileceği, aksi durumda işçi kıyımına ortak olacağı belirtildi.

Açıklamanın okunmasının ardından Genel-İş Eğitim Daire Başkanı Mahmut Şengül konuştu. Geçişi yapılan işçilerin 2020’ye kadar ücret artışı ve TİS’ten yararlanamadıklarına dikkat çekti. “Güvenlik soruşturmasının” amacının açlıkla terbiye etmek olduğunu vurguladı.

Eylem sloganlarla sona erdi. (Kaynak: Kızıl Bayrak)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir