Anasayfa / Haberler / Matbaaların basmadığı Welat Gazetesi kağıt baskısına son verdi

Matbaaların basmadığı Welat Gazetesi kağıt baskısına son verdi

Günlük Kürtçe yayın yapan tek gazete olan Welat, matbaalara yönelik tehditlerden dolayı kağıt baskısına son verdi. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Zeynel Abidin Bulut, “Hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz anadil yayıncılığımızı internet üzerinde daha yaygın ve etkili bir şekilde sürdüreceğiz” dedi.

Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ve Gün Matbaası’na polis baskınıyla el konulmasından sonra basımı hiçbir matbaa tarafından yapılmayan ve dün fotokopiye basılarak dağıtılan Türkiye’nin tek günlük Kürtçe gazetesi olan Welat, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Şerif Çamcı ve Filiz Buluttekin, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) yöneticileri, Welat gazetesi çalışanları ile çok sayıda gazeteci katılırken, “Yeter”, “Gazetecilik suç değildir”, “Gazetecilik hapsedilemez”, “Gerçekler hapsedilemez” ve “Medya meydanda” yazılı dövizler taşındı.

Benzeri Görülmemiş Bir Operasyon

TGS Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Türkiye her gün yeni bir baskı, yeni bir sindirme operasyonu ile uyandığını hatırlatarak, “İktidarın toplumu şekillendirmek için uyguladığı politikaların hedefinde, yine medya bulunuyor” dedi. Dünya demokrasilerinde daha önce benzeri görülmemiş bir operasyonla, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi ile Gün Matbaacılık şirketlerine kayyum atandığını belirten Oral, “İşyerleri basıldı, kilitler kırıldı ve değiştirildi. Bununla yetinmeyen iktidar, bu şirketlerin tüzel kişiliklerinde çeşitli görevlerde bulunan çok sayıda kişi ile onlarca gazeteciyi de gözaltına aldırdı. Bu sıradan bir gelişme değildir. Ülkemiz gide gide tek tip bir düzenle şekillendirilmek istenmektedir” dedi.

Bu operasyon bir turnusol kağıdı gibi medya mahallesindeki baskıyı da gün gibi ortaya çıkardığını kaydeden Oral, “Çünkü, ülkenin günlük olarak yayınlanan tek Kürtçe gazetesi olan Welat Gazetesi’ni basmaya cesaret edecek bir matbaa, maalesef bulunamadı. Welat Gazetesi, dün bu yüzden fotokopi ile çıktı ve okurlarına, abonelerine fotokopi ile ulaştı. Biz bu filmi 1990’lı yıllarda da görmüştük. O zamanlarda da iktidar sahipleri, Gündem Gazetesi ve öncülerinin bölgede hatta ülkede dağıtılmasına engel oluyordu. O dönemde de gazeteler fotokopi ile çoğaltılıyor, elden ele dolaştırılıyordu. Bu baskılar bu nedenle bugün de bir sonuç vermeyecek. Biz Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak şunu çok iyi biliyor ve iyi anlaşılmasını istiyoruz. Tekrar ediyoruz; Güç sahibi efendiler, Türkiye tek sese, tek renge, tek görüşe sığmaz. Giydirmek istediğiniz bu elbise bize dar gelir. Bu ayıbı bütün olarak topluma yaşatmaya hiçbir iktidarın hakkı yoktur” diye konuştu.

“Anadil Yayıncılığımızı İnternet Üzerinde Sürdüreceğiz”

Yapılan açıklamada; “Bu ülkeyi yöneten iktidar; muhalif basına düşmanlığı öyle bir noktaya getirdiler ki, Kürtçe ve Kürtlere hitap eden bir gazete, baskı yapacak matbaa bulamamaktadır. Ülkeyi yönetenler için utanç verici bu durum karşısında; iki gündür gazetemizin sayfalarını fotokopi kağıdına basarak okuyucularımıza ve abonelerimize ulaştırıyoruz. Bu zorunlu nedenlerden dolayı bugünden itibaren gazetemiz Welat’ın kağıt baskısına son veriyor ve hiçbir zaman vazgeçmeyeceğimiz anadil yayıncılığımızı internet üzerinde daha yaygın ve etkili bir şekilde sürdüreceğiz. Susturma politikasına karşı kısa bir süre içinde dijital gazetemizle yayınımızı sürdüreceğiz. Welat gazetesinin okurlarının her koşulda gazetelerine sahip çıkacağını çok iyi biliyoruz. Bütün halkımıza, abonelerimize, ulusal ve uluslararası basın yayın kuruluşlarını destek vermeye çağırıyoruz.” denildi. (Kaynak: Mezopotamya Ajansı)

Adresi kontrol edin

Reyanlı’da jandarma tarafından işkenceye uğrayan Suriyeli mülteci yaşamını yitirdi

Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 8 Suriyeli mültecinin jandarma tarafından işkenceye uğradığı, en az bir kişinin …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir