Fransa’da ‘Eğitim Reformu’na Karşı Grev, Boykot, Blokaj

Lise ve üniversite öğrencileri ile öğretmenler, üniversiteye giriş için uygulanmak istenen yeni bakalorya projesinin kaldırılmasını talep etmek için sokaklara çıktılar.

İlk eylemlerini 1 Şubat günü gerçekleştiren öğrenciler ve eğitim emekçileri, 6 Şubat günü Fransa genelinde yeniden grev boykot ve eylemler düzenlediler.

Aralık ayında Ulusal Meclis tarafından kabul edilen yasa tasarısıyla eğitime ayrılan düşük kaynaklara ve üniversitelerde seçmelere yönelik uygulanmak istenen reformlara karşı sokaklara çıkan öğrenciler ve eğitim emekçileri, örgütlü oldukları SNES-FSU, FSU, FNEC FP-FO, FERC CGT, SUD Education, SGL, Solidaires étudiant-e-s, UNEF, UNL, UNL-SD, ASES ve SLU sendikalarının çağrısı ile 6 Şubat günü, başta başkent Paris olmak üzere, birçok yerdeki lise ve üniversitede grev ve blokaj eylemleri gerçekleştirdi. Ayrıca birçok kentte sokaklara çıkılarak yürüyüşler düzenlendi.

Paris’te saat 14.00’te Sorbonne üniversitesi yakınlarında bir araya gelen binlerce öğrenci ve eğitim emekçisi, buradan Eğitim Bakanlığı’na yürüdü. Lyon, Strasbourg, Toulouse, Lille, Nice, Orléans, Clermont-Ferand, Limoges gibi birçok kentte de eylemler düzenlendi.

7 ve 8 Şubat’ta görüşülecek olan bakalorya reformunu 14 Şubat’ta Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer’in açıklaması bekleniyor. (Kaynak: Kızıl Bayrak)


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir